Austrijsko odlikovanje za kulturu, našem Zoranu Šijakoviću!

17.03.2017

Vlada Gornje Austrije odlikovala je osnivača udruženja DANICA, Šijaković Zorana, za njegov dosadašnji stvaralački rad.

Zoran Šijaković je odlikovanje primio u Linzu uz prisustvo velikog broja zvanica, a uručio mu ga je guverner Gornje Austrije dr Jozef Piringer (Dr. Josef Pühringer). Guverner je u svom obraćanju naglasio je da je ovo visoko priznanje zapravo ukazivanje ogromne zahvalnosti Zoranu Šijakoviću za dosadašnji rad u oblasti kulture, uz iskrenu molbu da podjednako požrtvovano nastavi sa kreativnim stvaralaštvom.

Piringer je iz dosadašnjeg Zoranovog stvaralačkog opusa, osim osnivanja DANICE, izdvojio: pozorišne predstave „Jelena i Jozef“, „Kafana kod Jeremije“, „Ti, ja i Vuk“, zatim koncertne programe: „Muzički duel“, „Četrdeset godina beogradskog ansambla NARAKORD“ i „AIRS SERBES – SRPSKE ARIJE”. Zoran Šijaković se istakao i u projektima sa članovima Salzburške filharmonije, kao i na brojnim nastupima i koncertima  širom Evrope sa muzičkim ansamblima DANICA i NARAKORD. Posebnu pažnju posvetio je prošlogodišnjoj muzejskoj postavci „SRBI U BRAUNAU – 100 GODINA“, koja je doživela veliki uspeh.


Dr. Josef Pühringer i Zoran Šijaković

Zoranov dosadašnji kreativni rad je nagrađen brojnim priznanjima, među kojima su: „Zlatna značka“, Ministarstva za dijasporu i kulturno-prosvetne zajednice Srbije, „Fairness Award“ i „culture connected“, Ministarstva kulture Republike Austrije, priznanje za humanitarni rad „Florian“, Pokrajine Gornje Austrije i dr.

Zoran Šijaković je nosioc i zvanja Ambasadora integracije Republike Austrije, koje mu je dodeljeno na inicijativu Ministra inostranih poslova, Kurc Sebastijana (Kurz Sebastian) i zvanja Majstora umetničke gilde IKG (Innviertler Künstlergilde), čime se Šijaković stavlja u ravan sa značajnim imenima iz sveta kulturnog stvaralaštva, slikarstva i muzike.

„Odlikovanje koje mi je uručeno od strane Vlade Gornje Austrije, me čini veoma ponosnim, tim pre, jer njime postaje jasno da višegodišnji rad nije bio uzaludan i nije ostao ne primećen”, kaže Zoran Šijaković.

“Sva moja ostvarenja svakako se ne bi ostvarila bez učešća muzičara, glumaca, pisaca i drugih kreativnih glava, koje sam upoznavao i sa kojima sam sarađivao tokom dosadašnjeg stvaralaštva. Veliku zahvalnost dugujem ljudima koji su me na bilo koji način podržali na mom životnom ili stvaralačkom putu i rekao bih, da značajan deo odlikovanja pripada upravo njima.“ – dodao je Zoran, zahvalivši se svim svojim saradnicima.

Zoran Šijaković i ansambl “Danica” nastupaće na brojnim koncertima, a posebno je značajan onaj 24. oktobra 2017. u svetski poznatom Bruknerhaus-u u Lincu, gde će sa virtuozom na citri, prof Šarf Vilfridom, izvesti program pod nazivom „Muzički duel“, na temu „Hojboden protiv Svilenog konca“.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava