Beč: Obeležavanje 20 godina od NATO agresije

26. mar 2019 u 07:55

Nizom skupova i manifestacija u Beču je obeleženo 20 godina od NATO agresije i bombardovanja nad SR Jugoslavijom 1999. godine.

Preuzmi video

VIDEO:

Izjava 1 (Timecode 01:53)  David Štokinger- Austrijsko-srpski pokret solidarnosti
Izjava 2 ( Timecode 04:29) Srđan Mijalković – SPKD Prosvjeta

U prostorijama Austrijskog saveza sindikata 23. marta 2019. godine održana je projekcija filma „Težina lanaca“, kanadsko- srpskog režisera Borisa Malagurskog .
Posle prikazivanja filma publika je imala priliku da razgovara sa režiserom, kako o samom filmu tako i o njegovim pogledima na bombardovanje, i o svemu što je obeležilo zločinački čin NATO alijanse na SR Jugoslaviju 1999. godine.
„Vrlo je važno da se preko ovakvih filmova edukuju ljudi na Zapadu, a tako i u Austriji. Veoma je bitno da se zna šta se dogodilo, koje su vlade učestvovale, i da građani Zapada znaju da su njihovi političari pristali da bombarduju Jugoslaviju osiromašenim uranijumom, sa namerom da truju jednu prelepu zemlju“, objasnio je Malagurski u Beču.

SPKD „Prosvjeta“ iz Beča pripremila je izložbu fotografija pod nazivom „Naš zid plača“ na kome su prikazane fotografije posledica razaranja NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Sećanje na žrtve NATO agresije nastavljeno je sutradan, simpozijumom pod nazovom „20 godina od NATO bombardovanja, ima li Balkan budućnost?“.

Na sipmozijumu su učestvovali brojni poznavaoci tadašnje situacije i surovog napada i kršenja međunarodnog prava nad srpskim narodom. Govorili su Germinal Civikov, autor knjiga o ratu u Jugoslaviji i sudskom procesu protiv Slobodana Miloševića u Hagu, Slobodan Reljić, novinar, sociolog i bivši glavni i odgovorni urednik uglednog srpskog nedeljnika NIN, i Kurt Grič, austrijski istoričar i autor knjige „Rat za Kosovu, istorija pozadine i posledice“.

U diskusiji su učestvovali i Volfgang Petrič, bivši izaslanikom EU za Kosovo i glavni pregovarač na pregovorima o Kosovu u Rambujeu i Hanes Hofbauer, publicista i autor brojnih knjiga o istočnoj Evropi i Balkanu.

Posle simpozijuma organizovano je okupljanje građana na trgu Balhausplac , ispred sedišta predsednika Austrije i austrijske vlade. Zatim se povorka krenula ka samom centru Beča i zaustavila se na centralnom trgu Štefansplac, gde je održan miting i pomen žrtvama NATO agresije.

Na ovom istom mestu u Beču su svake godine 24. marta, već 20 godina zaredom, organizovana okupljanja i pomeni žrtvama NATO agresije.
Manifestacije u Beču su održane u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, SPKD Prosvjeta, zajedno sa brojnim organizacijama i udruženjima iz Beča, pripadnicima dijaspore i prijateljima spskog naroda.

GALERIJA FOTOGRAFIJA ( klikom na prvu fotografiju otvariće Vam se slajder za pregled) 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava