Dan državnosti Republike Srbije – Beč 2020.

13. feb 2020 u 17:55
Preuzmi video

Uslovi korišćenja

TEKST:

Sretenje u Beču: Svečanost povodom Dana državnosti Srbije

Povodom Dana državnosti u Beču je u svečanoj Sofijinoj sali organizovan prijem na kojem je bilo prisutno oko 500 zvanica.
Ambasada Republike Srbije u Austriji i Misija pri međunarodnim organizacijama priredile su u četvrtak 13. februara 2020. godine u Beču prijem povodom predstojećeg državnog praznika Sretenja.
Čestitke povodom Dana državnosti primali su ambasador Srbije Nebojša Rodić sa suprugom Janom, Roksanda Ninčić ambasadorka pri OEBS i međunarodnim organizacijama, kao i potpukovnik Željko Bosanac, izaslanik odbrane Republike Srbije u Republici Austriji.
Za ovu priliku, ambasador Rodić i njegova supruga Jana obukli su narodnu srpsku nošnju, što je izazvalo velike simpatije svih prisutnih.

Među zvanicama su bili  diplomatski predstavnici svih najznačajnih zemalja i misija u Austriji, vojni izaslanici, predstavnici političkih i kulturnih institucija, medija i srpske dijaspore.
Prijemu su prisustvovali ambasadori Bosne i Hercegovine, Rusije, Japana, Šri Lanke, Palestine, Brazila, Iraka, Bangladeša i mnogih drugih zemalja.
Prijem je počeo himnama Srbije i Austrije, koje su otpevali Jelena Krstić i Aleksandar Stanković, a u nastavku se prisutnima obratio ambasador Srbije u Austriji NJ.E. Nebojša Rodić.
On je u svom obraćanju naglasio značaj velikog praznika i važnost saradnje Srbije i Austrije.
“Zvaničnu diplomatsku saradnju, Srbija i Austrija su uspostavile 1836. godine. Istorijski gledano, saradnja i bliski odnosi izmedju srpskog i austrijskog naroda , prema zvaničnim dokumentima koji se nalaze u Beču, počela je pre tri i po veka, 1670. godine, kada je austrijski car Leopold Prvi dozvolio Srbima da u carevini posreduju izmedju Istoka i Zapada”, rekao je ambasador Rodić.

“Međusobna saradnja između Republike Austrije i Srbije iz godine u godinu raste i tome doprinose kako srpski građani koji žive i rade u Austriji tako i austrijske firme koje posluju u Republici Srbiji. Ovakva privredna saradnja rezultat je pre svega dobrih političkih i bilateralnih odnosa, koji su rezultat promena koje su u Srbiji nastupile nakon 2012. godine. Lični odnosi puni uvažavanja i korektno političko sagledavanje evrpske i svetske globalne politike najvažnijih političkih funkcionera Srbije, daju snagu i podsticaj za dalji napredak”, istakao je Rodić.

Prisutnima su se obratili i Roksanda Ninčić, ambasadorka Srbije u OEBS-u i međunarodnim organizacijama u Austrij i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

U muzičkom delu programa učestvovali su profesor i doktor harmonike Jovica Đorđević, sa sinom Stefanom i ćerkom Ninom.

U neformalnom delu prijema posluženi su  srpski specijaliteti i vina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava