U Beču održana velika litija i skup “Ne damo svetinje”

08. mar 2020 u 23:42
Preuzmi video

U Beču je u nedelju 8. marta 2020. godine  održana velika litija i molitveno okupljanje protiv kršenja ljudskih prava pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori, na kome se okupilo više od 4.000 građana.

Sa mirnog  molitvenog okupljanja u Beču, pod nazivom ” Ne damo svetinje”,  upućen je znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

U  organizaciji Eparhije austrijsko-švajcarske  i Crkvene opštine “Sveti Sava” učesnici litije su se okupili  ispred spomenika palim ruskim vojnicima na trgu Švarcenbergplac, odakle su krenuli i kretali se centralnim ulicama Beča.

Mirna kolona vernika kretala se poznatim bečkim bulevarom Ring, a mnogi od učesnika litije su u rukama nosili ikone i verska obeležja. Litiju je predvodio episkop austrijsko-švajcarski gospodin  Andrej, po čijem je blagoslovu i održana litija u Beču.

Onda su se učesnici litije okupili na trgu Heldenplac, gde je služena molitva i upućen apel za prestanak kršenja ljudskih prava pravoslavnih vernika u Crnoj Gori.

“Apelujemo na predsednika Austrije Aleksandera van der Belena, austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i ministra spoljnih poslova Aleksandera Šalenberga, kao i naše predstavnike u parlamentu da učine sve što je u njihovoj moći kako na bilateralnom nivou, tako i evropskom, da se nepravda i nasilje u Crnoj Gori prekinu. Tražimo pravo za našu braću i sestre u Crnoj Gori da imaju ona prava koja imamo mi u Austriji i EU nezavisno od porekla, vere ili nacionalne pripadnosti. Pridružujemo se mnogim glasovima koji su već zahtevali povlačenje spornog zakona, tražimo vladavinu prava i demokratiju za sve građane Crne Gore”, ukazano je u apelu.

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej zahvalio se svima koji su došli da zajedno u Beču iskažu solidarnost sa srpskom crkvom i narodom u Crnoj Gori, koji su primorani da od decembra svakog dana idu na ulice i protestuju protiv svršenog čina pred kojem su stavljeni.
Uputio je apel austrijskim i evropskim vlastima da stanu u odbranu prava naroda u Crnoj Gori, te se posebno zahvalio što je Grčka pravoslavna crkva, kao i rimokatolička crkva, na litiju poslale svoje predstavnike.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava