Milutin Milanković – Predavanje u Beču

01. feb 2020 u 22:38
Preuzmi video

Uslovi korišćenja

Sagovornik 1: Slavko Maksimović, predsednik udruženja “Milutin Milanković“

Sagovornik 2: Srđan Mijalković – Predsednik SKPD Prosvjeta Austrija

Sagovornik 3: Milan Predojević, Predsednik Skupštine opštine Inđija

Sagovornik 4: Ljubomir – Ljuba Manasijević, pevač, kompozitor i tekstopisac

 

TEKST:

Milutin Milanković u Beču: Multimedijalno predavanje o srpskom naučniku

U subotu, 1. februara 2020. godine, u hramu Vaskrsenja Hristovog rođenja u Beču je održano predavanje Milutin Milanković – Život i delo.

Kolažni program projekta Milutin Milanković – Život i delo koji je predstavljen u Beču  sastojao se od predavanja, projekcije filma i muzičkog dela, a udruženje Milutin Milanković iz Beograda pružio je prisutnima detaljan uvid u rad i dostignuća jednog od najvećih srpskih naučnika.

Milutin Milanković bio je građevinski inženjer, matematičar, geofizičar, klimatolog i astronom. Milanković je takođe postavio teoriju o pomeranju kontinenata na Zemlji, a tvorac je i najpreciznijeg astronomskog kalendara. Zbog izvanrednih dostignuća u nauci, po jedan krater na Mesecu i Marsu, kao i jedan asteroid, nazvani su po njemu.

Predavanje u Beču je organizovano u saradnji udruženja Milutin Milanković iz Beograda i Prosvjeta Austrija i ujedno je završna manifestacija Svetosavskih svečanosti u Beču za ovu godinu.

Među govornicima na predavanju bili su Slavko Maksimović predsednik udruženja Milutin Milanković, Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, a goste je pozdravio i Milan Predojević, predsednik Skupštine opštine Inđija, koji je najavio otvaranje kulturno istraživačkog centra u Starom Slankamenu koji će nositi ime Milutina Milankovića.
Prikazana je i kratka verzija igrano-dokumentarnog filma „Kroz vasionu i vekove“, koji je udruženje „Milutin Milanković“  predstavilo na brojnim predavanjima u Srbiji i regionu.

Ljubomir Manasijević pevač, kompozitor i tekstopisac, umetnik čija muzika izražava srpski duh, istoriju i kulturu, otpevao je nekoliko kompozicija između ostalih i “Vostani Serbie“, koju je komponovao na tekst Dositeja Obradovića.

Ovom vrstom  multi- medijalnih sadržaja i predavanjima neophodno je da se ukaže na Milankovićeva naučna dela i na što bolji način prikaže Milutin Milanković, koji je imao svetsku slavu, a u srpskom narodu bio pomalo zaboravljen.

Milanković je objavio više od sto pedeset naučnih radova i knjiga, a među njima i one koje su imale za cilj popularizaciju nauke, poput „Kroz vasionu i vekove“, „Kroz carstvo nauka“ i druge.

Njegov najveći doprinos nauci je objašnjenje dugoročnih promena klime na Zemlji koje su prouzrokovane promenom njenog položaja u odnosu na Sunce. Naime, objasnio je da su precesija (kružno kretanje rotacione ose), promena ugla rotacione ose planete i ekscentrična putanja Zemlje oko Sunca, dominantni faktori promene klime. Te promene odigravaju se u ciklusima koje je izračunao za proteklih 600.000 godina i ukazao na naredni period. U naučnom svetu ovi ciklusi se nazivaju – Milankovićevi ciklusi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava