Bikini u vidu umetnosti: Prvi muzej bikinija u Nemačkoj

08.10.2020

Bikini, neizostavni modni odevni predmet, koji nose žene širom sveta, dobio je muzej u Nemačkoj u mestu Bad Rappenau. Muzej umetnosti bikinija ima preko 1.000 nepovratnih eksponata kupaćih kostima iz tri veka i sa svih kontinenata.

© BikiniARTmuseum, Fotograf: Florian Busch – hier: BikiniARTmuseum.

U Bad Rappenauu smeštenom između Frankfurta i Štutgarta, otvoren je prvi muzej bikinija na svetu. Zvanično je otvoren u nedelju 5.jula na svetski dan bikinija, a posetioci se u njemu mogu upoznati sa istorijom  kupaćih kostima i promenama dizajna od 1870. godine, pa sve do danas.

Takođe, bikiniji čuvenih holivudskih glumica kao što su Merlin Monro, Skarlet Johanson i mnogih drugih slavnih žena mogu se videti u gradu na jugozapadu Nemačke, koji je poneo i epitet glavnog grada kupaćih kostima.

© BikiniARTmuseum, Fotograf: Florian Busch – hier: BikiniARTmuseum.

Muzej umetnosti bikinija – BikiniARTmuseum u Bad Rappenauu je nova turistička i modna atrakcija, a kolekcija od oko 1.200 eksponata je  jedinstvena u svetu i jedina uključuje predmete kupaćih kostima iz tri veka i sa svih kontinenata. Kolekcija počinje sa prikazom modela  i počecima javnog kupanja, a uključuje  i remek-dela tradicionalnih kompanija kao što su Triumph, Naturana ili Jantzen, kao i jedinstvene kupaće kostime luksuznih etiketa Dior, Chanel, Gucci i druge.

U muzeju se nalaze i originalni modeli dvodelnih bikinija koje je 1946. godine dizajnirao tvorac bikinija Louis Reard.

Predviđajući šok koji će taj modni iskorak izazvati, dizajner ga je nazvao Bikini po ostrvu na kojem je te godine testirana atomska bomba.

Kustosi muzeja kažu da priča o bikiniju nije samo priča o modi i plaži nego i o uhićenjima, skandalima i postepenoj emancipaciji žena.

Pored velikog broja bikinija posetiocima su na raspolaganju i multimedijalne izložbe, umetnička dela i stare reklame za bikinije.

Zvanična internet stranica Bikini Art muzeja

 

Prema jednom istraživanju, tri ”najvrelije” scene u istoriji kinematografije sa ženama u bikiniju su:

-Rakel Velč, nosila bikini boje peska u filmu One Million Years BC
-Ursula Andres, čuvena scena iz serijala o Džemsu Bondu Dr. No, kada u belom, klasičnom bikiniju izlazi iz mora
-Merilin Monro, jedna od diva koje su pronele slavu bikinija

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava