Dali Oleschko: Vrhunska moda u harmoniji sa tradicionalnom nošnjom

08.02.2018

Današnje poslovne žene koje cene eleganciju i vole modu visokog kvaliteta rado kupuju modele austrijske dizajnerke poreklom iz Srbije, Dali Oleschko. Razgovarali smo sa kreatorkom modnog brenda „Dali Oleschko Couture“ o modelima vrhunskog kvaliteta, o njenom poslovnom konceptu i životnom putu u Austriji.  

Austrijska modna kreatorka srpskog porekla, Dali Oleschko, rođena je 18. avgusta 1974. u klasičnoj gastarbajterskoj porodici u St. Pöltenu. Roditelji su joj iz Gradiške kod Banja Luke (BiH), gde je kao dete  provodila svako leto. Posle vrlo dinamične mladosti i nekoliko promena u karijeri, gospođa Oleschko je našla sebe u svetu kreativne  mode. Pošlo joj je  za rukom da na jedinstven način spoji krojeve tipične austrijske ženske narodne nošnje  (Dirndl) i visokokvalitetne italijanske štofove. Mnogi dizajneri su pokušavali da modernizuju narodnu nošnju, ali nikome od njih do sada nije pošlo za rukom da narodnu nošnju tako spoji sa savremenim modnim trendovima, kao što je to učinila Dali Oleschko.

Dali Oleschko danas živi na jezeru Wörthersee  u Koruškoj sa sinom Konstantinom i mužem Gerhardom, koji je takođe uspešan biznismen. Atelje joj je u mestu Reifnitz am Wörthersee, dok joj se prodavnica „Shop in Shop“ nalazi u sklopu centra tradicionalnih koruških narodnih rukotvorina u Klagenfurtu „Kärntner Heimatwerk“, Herrengasse 8 – 9020 Klagenfurt.

Kako glasi formula uspeha ove naše energične i simpatične zemljakinje saznaćete u razgovoru koji smo vodili sa njom.

Dijaspora. TV: Vaš savremeni dizajn, inspirisan tradicionalnom austrijskom narodnom nošnjom, trenutno je „vruća tema“ u modnim krugovima. Šta Vašu modu čini jedinstvenom?

Dali Oleschko: Mislim da je mešavina savremene mode i stila narodne nošnje ono što moje modele čini jedinstvenim. Krojevi imaju izraženu žensku notu i ističu odlike žene. Izbor štofova, od kvaliteta, pa sve do mustri i dizajna, su jedan od najvažnijih koraka u nastajanju svake od mojih kreacija. Svi štofovi se, bez izuzetka, proizvode u Italiji, i to je sigurno jedan od razloga zašto su moje nošnje u savremenom trendu.

Dijaspora.TV: Vaši modeli su sve češće prisutni na brojnim kulturnim i modnim događanjima u Austriji. Kako je došlo do toga da se Vaš modni brend „Dali Oleschko Couture“ nađe u žiži interesovanja ?

Dali Oleschko: Ja sam tako zahvalna i srećna što je moj brend naišao na tako dobar prijem. Mislim da je put do uspeha uvek popločan sa puno ljubavi, temeljnosti, truda i iskrenosti. Bez obzira da li je reč o kreiranju mojih modela, planiranju mojih prezentacija i priredbi ili o mojim nastupima ili modnim revijama – Moj moto je 100% u svemu!

Dijaspora.TV: Šta Vas je inspirisalo da tradicionalni austrijski „Dirndl“  pretvorite u elegantnu modnu marku i da je predstavite na sasvim nov način?

Dali Oleschko: Do inspiracije sam došla ovde u Koruškoj u koju me je pre šest godina dovela ljubav prema mom mužu. U ovoj najjužnijoj austrijskoj pokrajini narodne nošnje imaju posebnu vrednost i popularnost. Od kada sam se ovamo preselila zavolela sam Korušku svim srcem. Lično mi se dopadalo posebno to što ljudi narodne nošnje ne nose samo na svečanostima, već i u svakodnevnom životu,  u prodavnici, na poslu i u slobodno vreme. Pala mi je na pamet ideja da bi bilo lepo kada bi to tako bilo i u ostalim delovima Austrije, pa sam jednostavno  rešila da kreiram sopstvenu modnu liniju.

 

Dijaspora.TV: Kako biste opisali svoj brend i njegov razvoj?

Dali Oleschko: Moj brend treba da spoji lepotu i eleganciju tradicije sa aktuelnim svetom mode. Ženstvenost staviti u prvi plan. Moje kreacije nisu namenjene samo nošenju, već one treba da istaknu i ličnost žene koja nosi tu kreaciju. Razvoj mog brenda se odvija u ispravnom pravcu i dame ga veoma dobro prihvataju. Lepo je videti da je mušterija i posle tri nedelja nošenja srećna i zadovoljna svojom haljinom.

Dijaspora.TV: Koje su to  žene kojima se posebno dopada Vaša moda?

Dali Oleschko: Ona treba još elegantnije i intenzivnije da istakne samopouzdanu ženu. Moje kreacije danas nose u prvom redu  poslovne žene, ali  i manekenke svetskog glasa kao što je Alina Kastner ili javne ličnosti kao kao što je ORF voditeljka (Wetterfee)  Eser Ari-Akbaba, pa čak i dizajnerka Betina Asinger. Ali moji modeli  su i za svaku drugu  ženu koja želi da bude elegantna ali i da naglasi svoju ženstvenost. Svima njima je na raspolaganju veliki izbor: „Couture“, „Business“, „Jump Suits“, „Fashion“, „Business Fashion“, „Hochzeit, Festtag- und Bälle“, „Little Girl“,  „Massanfertigung“ .

Dijaspora.TV: Očito je da i Vi lično spadate upravo u takve samosvesne i prodorne žene. Kako su protekli vaš život i karijera do ovog trenutka?

Dali Oleschko: Rođena sam u tipičnoj gastarbajterskoj porodici u glavnom gradu Donje Austrije, Sankt Peltenu. Roditelji su radili danonoćno kako bi nam omogućili bolji život. Prvih šest godina u školi nisu bile nimalo lake, bila sam izolovana, a i rugali su mi se zbog mog porekla. Nisam  imala previše mogućnosti ni kada se radilo o daljem školovanju. I tako sam rešila da završim frizerski zanat. Za vreme izučavanja zanata bilo mi je jasno da želim više. Tako sam posle frizerskog zanata, završila i školu za kancelarijsku službenicu. Nakon toga sam radila kao sekretarica, ali ni to me nije ispunjavalo, tako da sam i dalje težila nečem višem.  Konkurisala sam za posao u lancu bioskopa Holywood Megaplex čitavu godinu pre njegovog otvaranja. To je toliko imponovalo vlasnici, da me je zaposlila kao sekretaricu. Tri meseca kasnije unapređena sam na mesto zamenika rukovodioca, da bih nekih godinu i po kasnije postala glavna menadžerka bioskopa u narednih 13 godina. Paralelno sa tim sam obavljala i samostalnu delatnost u jednom ugostiteljskom objektu, a 6 godina za redom sam priređivala manifestaciju Balkan Night u Sankt Peltenu. Organizovala sam i baletsku gala priredbu sa Vladimirom Malohovim i Rajnerom Krenšteterom. Na jednoj manifestaciji sam upoznala i modnog dizajnera Nut La Honga i moj život se ponovo promenio. 2011. godine sam upoznala mog sadašnjeg supruga Gerharda i zajedno sa La Hongom osnovala zajedničku firmu, koju sam ugasila posle dve godine jer smo imali različite poglede. 2014. sam dobila sina Konstantina i počela sa planiranjem svog modnog brenda koji sam 2017. predstavila široj javnosti.

Dijaspora.TV:Da li pravite i modu za muškarce?

Dali Oleschko: Da, zajedno sa Koruškim centrom na narodne umotvorine sam redizajnirala tradicionalnu korušku nošnju za muškarce koje je zatim predstavljena na lovačkom balu u prisustvu brojnih prominentnih ličnosti, kao što su izdavači časopisa Styl up your Life, Adi Vajs i Michael Lameraner. U  aprilu će onda biti predstavljena kompletna kolekcija za muškarce.

Dijaspora.TV: Kako doživljavate svoj uspeh u austrijskom svetu mode i kako vidite  budućnost Dali Oleschko Couture kolekcija?

Dali Oleschko: Lepo je videti rezultate sopstvenog rada. Radujem se što sam odabrala dobar pravac za dalji razvoj svojih modela. U ovoj godini planiram povećanje saradnje sa novim buticima širom Austrije, a planiram, naravno, i „osvajanje“ evropskog tržišta. Za sada se moje kreacije prodaju u buticima u Klagenfurtu. Razgovori oko plasmana mojih kreacija u Beču i na Ibici napreduju.  Od marta će biti moguća kupovina i putem interneta preko mog  Online-Shop-a www.dalioleschko.com

Za ovu godinu su planirane brojne manifestacije: Wiener Riesenrad Fashionworld, Fashion check-in u Schlosshotel Velden, kao i u hotelu Le Meridien u Beču, Fashion Entree u muzeju Albertina Musem u Beču. I brojni Fashionday’s u čitavoj Austriji.

 

Ambasadorka integracije i mode

Dijaspora.TV: Imenovani ste za ambasadorku integracije u vreme kada je sadašnji austrijski savezni kancelar  Sebastian Kurc bio ministar za pitanja integracije. Nedavno ste imenovani i za ambasadorku integracije u Evropskom parlamentu. Kako Vam je pošlo za rukom da svoje srce podelite na dve domovine?

Dali Oleschko: Sedam godina sam aktivna kao ambasadorke integracije. Cilj mi je da austrijskoj javnosti približim srpsku kulturu i način razmišljanja. Htela sam da pokažem da poreklo u suštini nije važno, jer u sebi ujedinjujem pozitivne osobine obe zemlje. Moj sin Konstantin je kršten u srpskoj pravoslavnoj crkvi, govori tečno oba jezika i odrasta u sredini u kojoj nema mesta za negativna osećanja i predrasude, a tako bi trebalo da bude i u celom društvu.

Dijaspora.TV: Da li ste se bavili mišlju da i narodnu nošnju svojih predaka na moderan način približite ženama?

Dali Oleschko: Možda će me uspeh ovih kolekcija navesti da porazmislim kako da i narodne nošnje sa Balkana učinim prijemčivim u širem društvenom kontekstu. Bilo bi lepo kada bi i narod iz kojeg potičem svoje tradicionalne nošnje ponosno nosio u novom izdanju i u raznim prilikama.

Dijaspora.TV: Da li ste još uvek u vezi sa Gradiškom, zavičajem svojih roditelja?

Dali Oleschko:  Kako da ne. Uvek sam tamo kao dete, ali i u devojačkim godinama, provodila letnje raspuste. U Gradiški imam puno prijatelja i članova porodice. Tamo je i sedište proizvodnog pogona moje firme. Ja sam, kako poslovno, tako i privatno, povezana sa zavičajnim gradom mojih roditelja. A moj sin i suprug su uvek sa mnom!

“Mi, kao mešovita porodica, negujemo tradiciju obe zemlje. Svake godine se slavi slava Đurđevdan (6. maja). U našoj kući se na taj dan okupi i do 70 ljudi, pre svega Austrijanaca. Tom prilikom se na trpezu iznose svi naši specijaliteti, a posebno oduševljene kod gostiju izazivaju sarme  i oblatne koje pravi moja mama.”

 

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava