Najstariji bračni par na svetu: Venčali su se pre 79 godina

03.09.2020

Hulio Cezar Mora (110) i Valdramina Kinteros Rejes (105) iz Ekvadora, najstariji su par na svetu, po čemu su se našli u Ginisovoj knjizi rekorda.

Hulio i Valdramina u braku su 79 godina, a njihov odnos s vremenom je samo jačao. Kao i svaki par, susretali su se sa poteškoćama u braku, ali ljubav i poštovanje koje imaju jedno prema drugome doneli su im titulu najstarijeg para na svetu, navodi se na sajtu Guinness world records, a prenosi telegraf.rs.

Hulio je rođen marta 1910. godine, a Valdramina oktobra 1915. Danas su oboje penzionisani učitelji i zajedno imaju 214 godina i 358 dana.

Hulio i Valdramina sa prapraunukom

Venčanje u tajnosti

Njihova priča započela je kada je Valdramina, za vreme školskog raspusta otišla u posetu svojoj sestri koja je živela u istoj zgradi gde i Hulio Cezar. Upoznali su se preko muža Valdraminine sestre čiji je Hulio bio rođak.

Najpre su bili prijatelji, a onda je njihov odnos prerastao u ljubavnu vezu, što je rezultiralo time da se par venča 7 godina kasnije. Valdramina je u Huliju našla divnog čoveka mladog duhom i velikog književnog potencijala koji ju je očarao svojom prelepom poezijom. Hulio se zaljubio u Valdraminu zbog njene lepote, dugih razgovora i velikog srca u kombinaciji sa čvrstim karakterom.

Par se venčao 7. februara 1941. godine. Bilo je to intimno i tajno slavlje, jer se rođaci nisu slagali sa brakom. Ipak, njih dvoje su postali roditelji petoro dece, od kojih svako ima visoko obrazovanje. Oni veruju da je ovo jedno od najvećih dostignuća i zaostavština koju su uspeli da ostave porodici, jer smatraju da je obrazovanje osnova za razvijenije društvo.

Nažalost, najstariji sin je preminuo kada je imao 58 godina.

Najstariji bračni par Hulio i Valdramina sa porodicom

Danas imaju ogromnu porodicu: 11 unuka, 21 praunuka i 9 prapraunučadi. Veruju da je porodično jedinstvo sve i da je život bolji kada su temelji porodice izgrađeni na ljubavi i poštovanju.

Hulio Cezar i Valdramina smatraju da su ljubav, zrelost i poštovanje ključ za postizanje dugog i srećnog braka, i to je njihova tajna formula.

– Ljubav i zrelost koju smo imali kao par od početka braka omogućili su nam da se poznajemo i emocionalno rastemo kako bismo definisali svoju budućnost. Poštovanje, saosećajnost i obzirnost kojima smo se rukovodili u našem odnosu bili su veoma važni. Nikada se nismo svađali. Bilo je neslaganja, ali ona nisu bila vidljiva našoj deci koja su takođe zaslužila poštovanje i ljubav – otkriva najstariji bračni par na svetu.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava