ÖAMTC studija: Cena goriva 4 € zbog zaštite klime

10.10.2020

Cena goriva po litru morala bi da poraste na četiri evra, tako je pokazala nedavna studija Instituta za ekonomska istraživanja Economica.

(c) pixabay

Da bi se ispunili trenutni klimatski zahtevi EU, cena goriva po litru morala bi da poraste na četiri evra. Ovo kaže nedavna studija Instituta za ekonomska istraživanja Economica, koja je sprovedena u  ime auto-moto kluba ÖAMTC.

Prema studiji nije dovoljno ukinuti privilegiju na dizel gorivo i neznatno povećati porez na mineralno ulje i standardni porez na potrošnju.

Čak i ako se Austrijanci u potpunosti prebace na električne automobile i od 2030. godine budu dozvoljena samo vozila sa elektromotorima ili druge pogone koji ne štete okolini, cilj smanjenja emisije CO2 u automobilskom saobraćaju za 61 odsto neće biti ostvaren.

„Ako zaista želimo da postignemo klimatske ciljeve, moramo toliko da podignemo cenu goriva da putovanja automobilima bude ograničena“, izjavili su autori studije.

Dakle, u tu svrhu, cena goriva po litru morala bi da poraste na četiri evra.

Komisija EU želi da smanji emisiju CO2 štetnu po klimu do 2030. godine više nego što je ranije planirano. Za drumski saobraćaj to znači smanjenje emisije u poređenju sa 2005. godinom ne za 36 procenata na 15,6 miliona tona, već za 61 procenat na 9,5 miliona tona. Za emisiju CO2 od 24,3 miliona tona u 2005. godini odgovorno je 46 procenata automobilskog prometa, 22 procenta kamiona i 31 procenat takozvanog “rezervoarskog turizma”.

Na pitanje da li žele da u skladu s tim povise cenu goriva, gotovo sve stranke u Beču su rekle NE, samo Zeleni su se izjasnili da su za to.

Između ostalog, “eko-stranka” je i  u izbornom programu navela da bi ubuduće u Beču trebalo da se manje voze automobili.

Generalno, Zeleni ne kriju svoj cilj da smanje promet automobila i umesto toga pružaju podsticaje za javni prevoz i bicikle. Zeleni nemaju problema sa smanjenjem saobraćajnih  traka kako bi umesto toga izgradili biciklističke staze.

 

Gradonačelnik odbio predlog Zelenih da centar Beča bude zona bez automobila

Centar Beča, tačnije prvi gradski okrug Innere Stadt, velikim delom trebao je postati zona bez automobila tako su bar u junu ove godini predstavila zamenica gradonačelnika Beča, Birgit Hebein ( Zeleni). Po ovom konceptu  u prvom bečkom okrugu bio bi zabranjen saobraćaj za sva motorna vozila, a to uključuje i motorcikle i mopede.

Međutim, crveno-zelena koalicija koja je na vlasti u Beču, u poslednje vreme je  u mnogim debatama raspravljala i o planu Zelenih da centar Beča bude  bez automobila. Prema mišljenju pravnika, odluka bi imala mnoge nezakonitosti i zbog toga je gradonačelnik Beča Michael Ludwig (SPÖ) odbio planove i trudiće se da pronađe neku drugu alternativu koja može da zaštiti  klimu. Na svom Twitter profilu, Ludwig je obećao kako će se truditi za smanjenje saobraćajnog prometa i najavio  nastavak razgovora o ovim planovima.

Po njegovom mišljenju, Beč je grad s funkcionalnom infrastrukturom i klimatskom strategijom koja traje 20 godina. Zbog toga Ludwig želi da radi na širenju javnog prevoza i tako smanji emisiju CO2.

 

 

 

Povećanje poreza

Za vozila koja su prvi put registrovana od 1. oktobra 2020. godine, koristiće se nova metoda obračuna poreza na osiguranje u vezi sa motorom. Za automobile porez više neće biti zasnovan samo na snazi motora sa unutrašnjim sagorevanjem u kV, već i na emisiji CO2. Za motocikle, pored zapremine motora, vrednost CO2 takođe će biti uključena u proračun.

(c) ÖAMTC

Da bi se oporezivanje održalo na niskom nivou, važno je osigurati niske emisije CO2 (a samim tim i malu potrošnju) prilikom kupovine.

Za vozila koja su registrovana pre 1. oktobra 2020. godine, ništa se ne menja u oporezivanju. Ovo se odnosi i na vozila koja su prvi put registrovana u inostranstvu i uvezena u Austriju.

Više o ovoj temi pročitajte na stranici auto moto kluba ÖAMTC.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava