Od 1. oktobra poskupljuju cigarete u Austriji

26.09.2020

Sa novim modelom poreza na duvan, koji je stupio na snagu 1. aprila 2020. godine, cene cigareta  u Austriji će ponovo porasti.

Foto (c) pixabay

Cigarete konzumira četvrtina stanovnika Austrije starijih od 15 godina, a 13,6 milijardi komada cigareta je popušeno prošle godine u Austriji.

Godišnji promet trgovaca duvanom iznosio je 3,15 milijardi evra, pri čemu se prosečni prihod od duvanskih proizvoda znatno povećao. Država Austrija je od poreza na duvan prošle godine zaradila oko 1,9 milijardi evra, a  uključujući PDV, čak 2,4 milijarde evra.

Udeo švercovanih cigareta u prošloj godini bio je 16 procenata, a gubitak poreza zbog cigareta koje u Austriji nisu oporezovane procenjuje se na oko 374 miliona evra u 2019. godini. Zbog manjeg protoka ilegalnih cigareta u 2020. godini zbog korona krize, došlo je do malog povećanje tržišta cigareta u Austriji.

U 2019. godini porez na duvan  se nije povećao prvi put u poslednjih deset godina, međutim, sa novim modelom poreza na duvan, koji je stupio na snagu 1. aprila 2020. godine, cene cigareta  će ponovo porasti. Poskupljenje je  prolongirano zbog korona krize.

Od 1. oktobra cigarete u Austriji  biće skuplje za 20 centi po paklici. Razlog nije samo povećanje poreza na duvan već i drugi dodatni troškovi poslednjih godina: promena kutija cigareta koje je Evropska unija (EU) nametnula duvanskoj industriji i plaćanje naknada AGES-u (Austrijska agencija za zdravlje i sigurnost hrane).

Određene cigarete neće promeniti cenu i ostaće kao i do sad 5 evra po paklici. To su: Chesterfiled Remix, Chesterfield Unplugged Original i Chesterfield Blue.

Ukoliko izračunamo cenu po jednoj cigareti, po novom, jedna popušena cigareta na primer Marlbora koštaće 0,29 centi, a Camela i Memphisa 0,27 centi.

U Austriji se duvan prodaje isključivo u specijalizovanim prodavnicama i licenciranim prodajnim mestima, što ukupno čini više od 5.200 duvanskih radnji, zajedno sa benzinskim pumpama i restoranima.

Prodaja cigareta je poslednjih godina opadala godišnje do 2 odsto zbog „zdravstvenog trenda“. Ove godine će brojke biti prvi put stabilne i biće zabeležen  manji porast do 2 odsto.

Zavisnost od nikotina, odnosno duvana

Širom sveta godišnje umre milion ljudi od posledica konzumacije duvana, ali to ni malo ne opominje pušače u Austriji jer četvrtina stanovnika ( 28 odsto)  starijih od 15 godina svakodnevno konzumira cigarete. Posebno visok je udeo mladih pušača. Odvikavanje od pušenja retko uspeva odmah kod prvog pokušaja, ali savetovanje i lekovi mogu pomoći.

Bečlije imaju mogućnost da se posavetuju u vezi odvikavanja od pušenja i mogu se obratiti brojnim institucijama, a jedno od njih je i Savezno ministarstvo za rad, socijalna pitanja, zdravlje i zaštitu potrošača: Prestati s pušenjem: Ponude i metode / Bundesministerium für Arbeit, Soziales, Gesundheit und Konsumentenschutz: Mit dem Rauchen aufhören: Angebote & Methoden (nemački)

Prema  istraživanjima građani Austrije najviše konzumiraju marke cigareta kao što su  Marlboro, Memphis i Chesterfield . U deset najpopularnijih marki cigareta nalaze se i Pall Mall, John Player Special, Gauloises, Smart,  Camel i Benson & Hedges.

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava