Crkva i vernici u Beču svečano proslavili Božić

10.01.2020

U sva tri Saborna hrama u Beču, veliki broj vernika okupio se kako bi proslavili praznik Rođenja Hristovog.

Badnji dan je ove godine posebno organizovan u Beču, a u za sve vernike koji su i ove godine u velikom broju,  i u toku dana ali i večeri, posetili sva tri Saborna hrama . Crkvena opština Svetog Save u Beču je obezbedila neophodne dozvole gradskih službi tako da je  u ponedeljak, 6. januara 2020. godine, preko celog dana bio postavljen „Badnjak-Markt“ (pijaca). Polovina ulice Veithgasse u kojoj se crkva nalazi bila na je na raspolaganju srpskom narodu, kako bi  bez mnogo čekanja mogli da kupe badnjake i ostale crkvene artikle. U hramu su ih celog dana i do kasnih časova dočekali sveštenici za njihove dalje potrebe.

Na Badnji dan je služena Sveta liturgija, a na Badnje veče je svečano proslavljeno uz služenje Velikog povečerija sa litijom, a posle službe vernicima su podeljeni badnjaci , a deci prigodni Božićni paketići.

Tokom celog dana i uveče, Kolo srpskih sestara „Žene Mironosice“ pri Sabornom hramu je bilo na usluzi vernicima, tako da su  mogli da se okrepe u parohijskoj sali, gde je  svečano unešen badnjak posle Večernjeg bogosluženja.

Svetu liturgiju u jutarnjim časovima služili su sveštenik Đorđe Pantelić, koji je i načalstvovao Sveštenim sabranjem, protojerej-stavrofor Krstan Knežević i sveštenik Jovan Govedarica.

Na sam Božić na večernjoj službi uoči Sabora Presvete Bogorodice, bogosluženju je prisustvovao Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski Gospodin Andrej, obraćajući se vernicima nakon bogosluženja i čestitajući veliki Praznik – Rođenje Bogomladenca Hrista.

Veliki broj Srba u Beču je u ponedeljak uveče 6. januara 2020. godine prisustvovao služenju bdenija uoči Božića i u hramu Vaskrsenja Hristova, u drugom bečkom okrugu.

Prva liturgija, kojom se objavljuje rođenje bogomladenca Isusa Hrista, tačno u ponoć, označila je početak Božićnog slavlja. Svetu liturgiju u ponoć služio je protojerej-stavrofor Drago Vujuć. Posle liturgije  otac Drago je pročitao  Božićnu poslanicu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Irineja, a  zatim se hramom proneo radosni pozdrav “Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”. Vernici  su zatim prišli da se pričeste Svetim tajnama Tela i Krvi Gospodnje.

Na sam dan Božića 7. januara u svim hramovima srpske Pravoslavne crkve u Beču služile su se praznične svete liturgije, a lomila se Božićna česnica, uz prigodno posluženje. Posle brojnih običaja  u crkvi vernici  su proslavili  Božić u krugu porodice, uz tradicionalnu trpezu, kao i dolikuje najvećem hriršćanskom prazniku Božiću.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski g. Andrej, već tradicionalno 8. januara, na dan Sabora Presvete Bogorodice, služio je u hramu Vaskrsenja Hristova u Beču. Eparhijski hor „Kornelije Stanković“ uveličao je bogosluženje svojim pojanjem, a u svojoj besedi Episkop Andrej se osvrnuo na značaj Božića i božićnih praznika.

Adrese hramova u Beču:

Hram Svetog Save (Veithgasse 3, 1030 Wien)

Hram rodjenja Presvete Bogorodice – Novi hram
(Neulerhenfelderstrasse 47, 1160 Wien)

Hram Vaskrsenja Hristova (Engerthstrasse 158, 1020 Wien)

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava