Zdrava ishrana može sprečiti više od 75 odsto slučajeva dijabetesa tipa 2

15.12.2023

Medicinski Univerzitet u Beču je istražio ključne biološke razloge za nastanak i razvoj dijabetesa tipa 2, ali i načine prevencije.

Foto: pixabay

Više od 95 odsto dijabetičara boluje od dijabetesa tipa 2, a ujedno je i globalno deveti najčešći uzrok smrti. Medicinski Univerzitet u Beču je istražio ključne biološke razloge za nastanak i razvoj ove bolesti, ali i načine prevencije. Zdrava ishrana, biljnog porekla, na prvom je mestu.

Istraživanje je provedeno na 113.097 učesnika tokom razdoblja od dvanaest godina. Prema analizama istraživačkog tima, biljna ishrana s obiljem svežeg voća, povrća i celovitih žitarica smanjuje rizik od dijabetesa za čak 24 odsto.

Prema njihovim rezultatima, pozadina antidiabetičkog delovanja zdrave biljne ishrane znatno smanjuje telesne masti i obim struka. Zdrava biljna ishrana poboljšava rad jetre i bubrega, pa time i smanjuje rizik od dijabetesa. Studija je takođe pokazala da biljna ishrana pokazuje svoje zaštitne faktore samo ako se smanji unos životinjskih, ali i industrijski prerađenih i visokozasićenih namirnica.

Ova analiza je tačna i za osobe koje imaju genetske predispozicije za dijabetes, gojazne osobe, osobe starije dobi ili fizički neaktivne osobe. S druge strane, nezdrav način ishrane baziran na biljkama sa visokim udelom slatkiša, rafiniranih žitarica i zaslađenih pića povezan je s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Ovo je prvo istraživanje koje je otkrilo povezanost određenih promena u telu sa zdravstvenim prednostima biljne ishrane.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava