Otkriven mogući uzrok hronično upalne bolesti creva

22.01.2024

Otkriće istraživačkog tima Medicinskog univerziteta u Beču bi moglo pomoći u stvaranju uzročne terapije za hronično upalne bolesti creva kao što su Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa, budući da uzrok njihovog nastanka do sada nije bio poznat. Lečenje je trenutno usmereno na olakšavanje često mučnih simptoma.

Foto: pixabay

Zapaljenske bolesti creva spadaju u bolesti novog doba: ulcerozni kolitis „poznajemo“ tek nešto više od sto godina, a Kronova bolest je kroz dijagnostiku prisutna još kraće.

Centar za istraživanje raka i Medicinski univerzitet u Beču su proveli niz eksperimenata s ciljem istraživanja epitelnih ćelija creva. Eksperimenti su pokazali da su epitelne ćelije mogući uzrok nastanka hronično upalnih bolesti. Češalj ćelija čine guste, prstolike izrasline, na površini epitelnih ćelija, koje su povezane proteinkompleksom IMAC.

S obzirom na to da je od pre poznato da su određeni proteini manje prisutni kod osoba za hroničnim upalnim bolestima creva, istraživački tim iz Beča je korišćenjem modela miša sa nedostajućim proteinom otkrio kako su se te izrasline činile skraćenim i neurednim, poput neočešljane kose. Eksperiment je pokazao da se upala pojavila nakon što je zaštitni sloj sluzi epitelnih ćelija postao propustljiv.

Ustanovljeno je da smanjena količina proteinkompleksa u kombinaciji sa propustljivosti sluzi može da bude uzročnik upalnih bolesti creva. Stoga bi supstance koje stimulišu proizvodnju ovog proteina u epitelnim ćelijama creva mogle predstavljati polaznu tačku za razvoj uzročne terapije. Rezultati trenutnih studija mogu objasniti i povezanost nezdrave, masne ishrane s razvojem hroničnih bolesti creva. Upravo ova vrsta prehrane sloj sluzi u češlju epitelnih ćelija creva čini propustljivijim i pogoduje razvoju upalnih bolesti creva.

Najveći broj obolelih od zapaljenskih bolesti creva su mladi, radno sposobni ljudi u i trećoj i četvrtoj decenija života. To je doba kada bi, jasno je, trebalo da budu i životno i radno najproduktivniji. Međutim, ima slučajeva i kod sasvim male dece sa pet ili šest godina, gde je genetska predispozicija presudna.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Zdrava ishrana može sprečiti više od 75 odsto slučajeva dijabetesa tipa 2

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava