Dan državnosti Srbije i veliki hrišćanski praznik Sretenje Gospodnje

15.02.2021

Sretenje Gospodnje je jedan od 12 najvećih praznika hrišćanstva i Dan državnosti Republike Srbije.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima. Sretenje se slavi 40. dan od Božića i na taj dan se ništa ne radi. Predstavlja uspomenu na dan kada je Bogorodica prvi put uvela u hram novorođenog Hrista da ga posveti Bogu.

To je bio prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama. Novorođenog hrista u naručje je primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac.

Sretenje je i državni praznik Srbije Dan državnosti Srbije  koji se praznuje 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan za oslobođenje od viševekovnog robovanja pod Turcima.

Na isti dan 1835. godine , na Velikoj narodnoj skupštini u Kragujevcu proglašen je prvi Ustav Srbije poznat kao Sretenjski ustav, koji je označio i početak savremene srpske državnosti.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Xrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut. U Srbije je počeo da se slavi ponovo od 2002. godine. Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, je državni praznik i praznuje se 15. i 16. februara.

 

Srbija: Svečanost u Orašcu i odlikovanja u Predsedništvu

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće svečanoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u 12 časova, u Orašcu.

Brnabićeva će položiti venac kod spomenika voždu Karađorđu i govoriće na svečanoj ceremoniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Direktan prenos svečanosti može se pratiti na Prvom programu RTS-a od 11:00 časova.

Čestitke svetskih zvaničnika za Dan državnosti

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić je primio čestitke brojnih svetskih zvaničnika.

Čestitku su Aleksandru Vučiću, uz predsednika SAD Džozefa Bajdena, uputili i predsednici Narodne Republike Kine Si Đinping, Ruske Federacije Vladimir Putin, predsedavajući Predsedništva BiX Milorad Dodik, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Čestitke su stigle i od predsednika i premijera Mađarske Janoša Adera i Viktora Orbana, predsednika Xrvatske Zorana Milanovića, Bugarske Rumena Radeva, Rumunije Klausa Johanisa, Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, Austrije Aleksandera van der Belena, predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu, Republike Kipar Nikosa Anastasijadisa, Italije Serđa Matarele, Malte Džordža Vele, Češke Republike Miloša Zemana, predsednice Slovačke Zuzane Čaputove i predsednika Poljske Andžeja Dude.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava