CRNA GORA: Održani najneizvesniji parlamentarni izbori do sada

31.08.2020

U Crnoj Gori u nedelju su održani jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja i peti od osamosteljnja od Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

(c) pixabay

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji su juče održani, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9 odsto od ukupnog broja birača, saopštio je CDT.

Građani Crne Gore mogli su da glasaju na  1.217 biračkih mesta, a pravo glasa na parlamentarnim izborima imalo je 540.026 građana.  Oni su mogli da se odluče za neku od 11 lista, a u parlamentu će sedeti 81 poslanik.

Izbori su održani uz sprovođenje posebnih mera i u specifičnim uslovima zbog trajanja epidemije koronavirusa.

Lider DPS-a Milo Ðukanović obratio se građanima nešto iza ponoći i saopštio da su preliminarni rezultati parlamentarnih izbora, na osnovu 90 odsto prebrojanih glasova, pokazali da ta stranka ima 30 mandata, a sa tradicionalnim partnerima – 40, jedan manje od potrebnih za tesnu većinu.

On, međutim, poručuje da “borba za većinu još traje”, iako je, mimo broja mandata, jasno, po oceni posmatrača, da je na korak od poraza i kohabitacije, uprkos tome što, kako kaže, DPS pojedinačno ostaje najjača partija u Crnoj Gori.

Preliminarni rezultati

Crnogorska Državna izborna komisija (DIK) objavila preliminarne rezultate na osnovu 98,55 odsto obrađenog uzorka, prema kojima je Demokratska partija socijalista osvojila 35,12, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” 32,52 odsto glasova.

Projekcije rezultata lokalnih izbora u pet opština
Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na lokalnim izborima u Budvi na osnovu 51,8 odsto obrađenih biračkih mesta izborna lista “Marko Bato Carević – Za budućnost Budve” osvojila je 39,2 odsto, lista “Za Budvu za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović” 31,9 odsto, lista “Dragan Krapović – Budva je naša nacija” 18,7 odsto.
Izborna lista “URA za sve građane Budve – Crno na Bijelo” osvojila je 3,7 odsto, “SDP – Jaka Budva” 3,5 odsto, “Nova Budva – Ilija Gigović” 2,6 odsto.

Na lokalnim izborima u Kotoru, na osnovu 76,9 odsto obrađenih biračkih mesta, lista “Za Kotor! Za Crnu Goru! Milo Đukanović” osvojila je 31,4 odsto glasova, sledi lista “Vladimir Jokić-Kotor je naša nacija-Demokratska Crna Gora” sa 23,8 odsto, pa lista “Za budućnost Kotora” sa 22,9 odsto.

Za odborničku listu Građanskog pokreta URA “Patriotski i građanski – Crno na bijelo” glasalo je 4,9 odsto birača, dok je listu SDP “dr Ivan Ilić – Jak Kotor” 4,4 odsto i “Za liberalni Kotor – Andrija Pura Popović – Liberalna partija” podržalo po 4,1 odsto Kotorana.

“Socijaldemokrate – dr Andrija Lompar – Mi odlučujemo, dosljedno za Kotor” osvojile su 3,9 odsto, lista “Dr Branko Baćo Ivanović – Socijalisti” 3,4 odsto i Hrvatska građanska inicijativa Kotor, HGI – “Svim srcem za Kotor” 1,9 odsto glasova.

Na lokalnim izborima u Tivtu, na osnovu 53 odsto obrađenih biračkih mesta, lista “Narod pobjeđuje” osvojila je 41,5 odsto, sledi lista “Zbog Tivta za Tivćane – DPS Milo Đukanović” sa 31,7 odsto, pa “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Tivat” mora bolje sa 7,7 odsto.

Za listu “Bokeški forum – Ljudi Boke znaju” glasalo je 6,7 odsto birača, dok je “HGI – Svim srcem za Tivat” podržalo njih 5,3 odsto. “SDP – Odbranimo grad” je osvojio 4 odsto glasova i “Goran Božović – Časno i odgovorno za bolji Tivat” 3,2 odsto.

Na lokalnim izborima u Andrijevici na osnovu 48 obrađenih biračkih mesta koalicija “Za Andrijevicu! Za Crnu Goru! Milo Đukanović DPS” osvojila je 51,2 odsto, “Za budućnost Andrijevice – SNP – NSD” 40,7 odsto, Aleksa Bečić – Miodrag Lekić – “Mir je naša nacija” – Demokrate – Demokratska Crna Gora – Demos 8,7 odsto.

Na lokalnim izborima u Gusinju na osnovu obrađenih 30 odsto biračkih mesta lista “Za Gusinje! Za Crnu Goru! DPS-Milo Đukanović” osvojila je 41,4 odsto, lista “Socijaldemokrate Ivan Brajović-Mi odlučujemo dosljedno za Gusinje” 23,3 odsto, Demokratski savez Albanaca 16,9 odsto, Bošnjačka stranka-Liberalna partija “Ispravno za Gusinje” Rafet Husović BS-LP 12,3 odsto, Socijaldemokratska partija Crne Gore “SDP-dr Elvis Omeragić-Jako Gusinje!” 4,1 odsto, “Socijalistička narodna partija Crne Gore-Gusinje” 1,5 odsto.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Vlado Georgiev vraćen sa granice jer mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava