Nasleđe i obrazovanje tema ovogodišnje manifestacije „Dani evropske baštine 2020”

30.09.2020

Dani evropske baštine obuhvataju različite aspekte nasleđa, materijalnog i posebno nematerijalnog, posvećeni specifičnom odnosu nasleđa i obrazovanja.

 

Dani evropske baštine  #EuropeanHeritageDays (EHD)  je zajednička inicijativa Saveta Evrope i Evropske komisije koja je započela 1999. godine i najpoznatiji su participativni kulturni događaji u Evropi. Panevropska priroda programa doprinosi okupljanju građana i isticanju evropske dimenzije kulturnog nasleđa u 50 država potpisnica Evropske kulturne konvencije.

Od samog početka obrazovanje predstavlja srž Dana evropske baštine i čini osnovu najvećeg broja događaja koji se svake godine održavaju širom Evrope.

 

Do kraja oktobra biće organizovano oko 70 000 događaja, kako bi pomogli u podizanju svesti o vrednosti ovog zajedničkog nasleđa i potrebi njegovog očuvanja za sadašnje i buduće generacije.

Manifestacija Dani evropske baštine u Srbiji

Centralni program obeležavanja manifestacije u Srbiji u 2020. godini, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, biće održan u organizaciji Centra za kulturu u mreži saradnje sa ustanovama kulture, organizacijama i stručnim timovima, i posebno sa Smiljanom Popov, novinarkom i autorkom serijala „Beograd za početnike“.

Programom su obuhvaćeni različiti aspekti nasleđa, materijalnog i posebno nematerijalnog, posvećeni specifičnom odnosu nasleđa i obrazovanja, a koji nam omogućavaju da produbimo veze sa znanjem, tradicijom i veštinama koje su definisale naše okruženje.

Program traje od 16. septembra do 17. oktobra, a pripremljeni su brojni sadržaji, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom. Programi će biti dostupni publici i u digitalnoj formi: e –tribine, virtuelne ture, filmovi, video-materijali, TV emisije, kao i kroz organizovane izložbe, predavanja, edukativne radionice namenjene deci i stručna vođenja.

Ovogodišnji Dani evropske baštine biće obeleženi tradicionalno bogatim programom u Beogradu, u Pirotu, Leskovcu, Novom Sadu, Subotici, Smederevu, Baču, Prokuplju, Knjaževcu, Kladovu, a po prvi put ove godine u obeležavanje manifestacije uključila se i Osnovna škola u Bajinoj Bašti i Kuća starih zanata u Senti.

Kompletan program na teritoriji Beograda može se naći na sajtu grada Beograda.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava