Sport u dijaspori: Bambijev turnir prijateljstva u Beču

10. dec 2019 u 14:40
Preuzmi video

Uslovi korišćenja 

Sagovornik 1 (00:30) Aleksandar Saša Stanković, predsednik KSD Bambi Beč
Sagovornik 2 (01:22) Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vojvodine
Sagovornik 3 (03:43) Bane Spasović, gradonačelnik  Požarevca

Dvodnevni turnir u malom fudbalu koji se održao 7. i 8. decembra 2019. godine u Beču, pod nazivom “Bambijev internacionalni turnir prijateljstva” okupio je 32 ekipe iz Austrije, Srbije, Italije, ali i drugih evropskih zemalja.

Turnir su svečano otvorili Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vojvodine i Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca.
Na otvaranju turnira publiku su folklornim igrama zabavili najmlađi Bambijevci, članovi pionirskog folklornog ansambla.
U toku turnira odvijala se i humanitarna akcija za malog Miliju iz Kličevca, gde su članice kluba Bambi prodavajući kolače koje su same napravile, prikupljale novčana sredstva kako bi svi prisutni pomogli malom zemljaku iz Srbije.

Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vojvodine, rekao je da je svaki korak mladih u sportu, koji žive van matice, veoma važan i da su u planu brojni projekti u kojima će podjednako biti zastupljeni i sportisti iz dijaspore.

“Pre četiri godine, kada sam bio na funkciji generalnog sekretara Sportskog saveza Srbije organizovao sam turnir za najtalentovanije fudbalere naše dijaspore i to baš ovde u Beču, a sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da budem gost na Internacionalnom turniru prijateljstva Bambi, kao i da sa organizatorima i ljudima iz sporta porazgovaram i na temu buduće saradnje, izjavio je Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vojvodine.

“Drago mi je da u Beču postoje udruženja koja žele jaku vezu sa maticom, a mi smo tu da pomognemo da se te veze ojačaju i da osmislimo zajedničke projekte, i da svi zajedno radimo u interesu naše dece i naravno naše države Srbije”, izjavio je Batez.
Internacionalni turnir prijateljstva ima već  dugu tradiciju, ali je nekoliko godina imao pauzu. Poslednji internacionalni turnir koji je „Bambi“ organizovao 2016. godine izazvao je veliku pažnju sportske javnosti.

Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, zajedno je sa organizatorima, fudbalerima, članovima folkolrnog ansambla, roditeljima, kao i mnogobrojnom publikom, otvorio turnir uz veliku podršku i čestitke za 45 godina postojanja i rada kluba Bambi.

Grad Požarevac poslednjih godina ulaže i u sportsku infrastrukturu, a Bambi kao uduženje sa najvećim brojem članova iz Požarevca i Braničevskog okruga predstavlja važnog predstavnika dijaspore i partnera za brojne projekte.

“Mi nismo imali neku značajnu komunikaciju sa našim ljudima i udruženjima u dijaspori do sada. Međutim u poslednje vreme, a takav je i stav naše države Srbije, koordiniramo i sa našim ljudima u dijaspori i dajemo im do znanja da nisu usamljeni, da su građani Srbije i naši zemljaci, prijatelji i rodbina, i da zaslužuju da imaju jedan bratski odnos kad se vrate u našu Srbiju, kao i da imaju s kim da razgovaraju o njihovim potrebama i problemima”, izjavio je Spasović, gradonačelnik Požarevca. Dodao je i to da je u planu, već sledeće godine, otvaranje kancelarije za dijasporu u Požarevcu, koja će zapravo biti veza između Grada i zemljaka koji žive u dijaspori.

Pored gradonačelnika, turniru u malom fudbalu u Beču prisustvovali su Nenad Petrović, pomoćnik gradonačelnika, Aleksandar Simonović, načelnik Gradske uprave, Ivan Milenković, odbornik Skupštine Grada i Zlatan Kostić predsednik Sportskog saveza Grada Požarevca.

 

Aleksandar Saša Stanković, predsednik Bambija, naglašava da je od izuzetne važnosti da se srpska deca u dijaspori, pored folklora, bave i sportom.
“ Bambi je prvobitno bio sportski klub i od 1986. godine počeo je i sa folklornim sekcijama, kako bi deca mogla da se zanimaju dok njihovi očevi igraju fudbal. Naša velika želja je da sportski duh probudimo i u drugim klubovima, i žao nam je što je Bambi jedino udruženje u Beču koje se aktivno bavi sportom, pored folklora”, naglasio je Stanković.
Inače, veteranski folklorni ansambl Bambija je istog dana u Srbiji učestvovao na Međunarodnom festivalu veterana folklora na Zlatiboru.

 

Plasman ekipa

Mnogobrojne ekipe, fer-plej, publika i dobra zabava, obeležili su turnir u Beču, a da sve protekne po planu i u najboljem redu pobrinuli su se članovi udruženja Bambi, koji već imaju iskustva u održavanju velikih sporstskih manifestacija.

U Beču su se takmičile ekipe iz Udina i Trsta, Novog Sada, Velikog Gradišta, Beča i ostalih delova Austrije. Brojne ekipe su uporedo igrale u dve sale i bile su podeljene na juniorske i seniorske ekipe, a da sve protekne po predviđenom planu pobrinuli su se sportski referent Bambija Ljubiša Savić i zamenik Dragan Milić.

Posle finalne utakmice u kategoriji seniora između  ekipa EPS-a i KSV Bambi i juniorskih ekipa, Adut Grill i Caffe Laviata, nagrade  najboljim ekipama i pojedincima dodelili su Nebojša Rodić ambasador Republike Srbije u Austriji, Bane Spasojević, gradonačelnik Požarevca i predsednik  KSV Bambi, Aleksandar Saša Stanković.

U kategortiji juniora prva tri mesta zauzele su ekipe :
Prvo mesto: ADUT GRILL
Drugo mesto: CAFFE LAVIATA
Treće mesto: K.M.F. ŠAPINE

Najbolje seniorske ekipe na Bambijevom turniru su:
Prvo mesto: EPS Novi Sad
Drugo mesto: KSV Bambi
Treće mesto: Vuk Karadžić Trst

Internacionalni turnir prijateljstva u organizaciji kluba Bambi iz Beča održavaće se i narednih godina, u nameri da bude tradicionalna manifestacija koja okuplja sve poštovaoce tradicionalnih vrednosti i fudbala, uz prisustvo brojnih ekipa iz dijaspore i matice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava