Dijaspora iz celog sveta u Banjaluci na Forumu dijaspore

31.05.2019

Banjaluka je 30. i 31. maja 2019. godine domaćin drugog po redu Foruma dijaspore čiji je cilj povezivanje i saradnja Republike Srpske i srpkog naroda u inostranstvu.

U Banjuluci je u toku Drugi forum dijaspore koji se održava pod pokroviteljstvom predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i na kome učestvuju oko 200 pripadnika srpske dijaspore iz više od 30 evropskih i prekookeanskim zemalja.
Dvodnevna manifestacija ima za cilj jačanje privredne, kulturne i naučne saradnje između Republike Srpske i srpskog naroda u rasejanju.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvovali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer RS Radovan Višković i Nikola Selaković, izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je istakao u Banjaluci da je od izuzetnog značaja što će se na forumu razgovarati o različitim oblicima saradnje i što će na njemu prisustvovati ljudi iz čitavog sveta.
– Zadovoljan sam činjenicom da smo se okupili ovde kako bi trasirali dalje puteve u našoj saradnji jer pripadamo jednom narodu“, rekao je Dodik u obraćanju na otvaranju Foruma dijaspore

Prvog dana održan je panel na temu očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog indetiteta dijaspore pod nazivom „ Uloga institucija R.Srpske, Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u očuvanju identiteta Srba u inostranstvu“,  sa predlozima ideja i strategija.

„Svesni smo da dijaspora ne može da pokaže svoj pun potencijal ukoliko nije vezana za institucije i upravo sve ove aktivnosti koje činimo već čitav niz godinama su zbog toga da napravimo institucionu vezu sa dijasporom“, rekla je između ostalog Željka Cvijanović, predsednica RS.

Drugog dana foruma su planirana još dva panela, a učesnicima će biti predstavljena i Strategija Republike Srpske za saradnju s dijasporom.

Pored prilike za umrežavanje učesnika, za sve njih je organizovan i turistički obilazak Banjaluke kojim je predviđena poseta Hramu Hrista Spasitelja, Muzeju Republike Srpske, tvrđavi Kastel i šetnja Gospodskom ulicom.

Ovaj značajan skup pokrenut je prošle godine kada je održan prvi Forum dijaspore i to na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svake druge saradnje sa Srbima koji žive u inostranstvu.

 

Dijaspora za 21. vek

Panel diskusija „ Dijaspora za 21. vek“ treba da ponudi odgovore na pitanja o novom konceptu umrežavanja i digitalnog povezivanja matice i dijaspore, kao i ulozi mladih kao nosicima razvoja i promocije. Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je na panelu “Dijaspora za 21. vek da je digitalna komunikacija sve više zastupljena i da je zato veoma značajno digitalno povezivanje matice i dijaspore.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava