Smotra folklora: Mladi iz dijaspore svim srcem igraju u Beogradu

09.06.2019

Beogradski Sava centar je 8. i 9. Juna 2019. godine mesto održavanja 24. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.

U subotu 8. juna u Beogradu počela je 24. Evropska smotra srpskog folklora, koja je okupila veliki broj udruženja iz dijaspore.

Mladi srpskog porekla iz 12 evropskih zemalja i sa dva kontinenta došli su u Beograd da prikažu srpsku tradiciju koja se neguje daleko od matice, kao  i svoje znanje u pesmi i igri koje godinama stiču u folklornim društvima u dijaspori.

Ukupno 54 ansambala i tri hiljade učesnika iz celog sveta se u toku dva dana održavanja manifestacije takmiče na sceni Sava Centra za titulu najboljeg folklornog društva u dijaspori i regionu.

Smotra je prvi put održana 1996. godine i prerasla je u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija srpske omladine koja živi u inostranstvu. Evropske smotre su  se u održavale  u brojnim gradovima, kao što su  Beč, Portorož, Banjaluka, Brčko, Temišvar, Niš i već treći put u Beogradu.

Evropska smotra srpskog folklora Srba iz dijaspore i regiona je jedan od najmasovnijih kulturnih događaja koji spaja srpsku dijasporu sa maticom na najbolji način, a to je čuvanje identiteta, kulture i običaja srpskog naroda.

Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, tradicionalno podržava ovu manifestaciju.

 

Evropska smotra srpskog folklora 2019. godine

Ovogodišnja Evropska smotra srpskog folklora odžava se u organizaciji Švajcarskog saveza srpskog folklora. Zbog prethodnih uspešno organizovanih  smotri od strane Švajcarskog saveza, Savet Evrope po treći put je ukazao poverenje timu iz Švajcarske  za organizovanje Evropske smotre srpskog folklora 2019. godine.

Himnom “Bože pravde” u izvođenju ansambla Knjaz Miloš otvorena je 24. evropska smotra srpskog folklora pred mnogobrojnom publikom u Sava centru u Beogradu.
Publici i učesnicima se obratio i sekretar predsednika republike Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Selaković, koji je istakao značaj ovog takmičenja koji čuva tradiciju i kulturu srpskog naroda.

Prvog dana manifestacije nastupilo je 28 kulturno umetničkih društava. U nedelju se takmičenje nastavlja, a proglašenje pobednika se očekuje u kasnim večernjim satima.

Osim titule najboljeg, folkloraši iz dijaspore se nadmeću i kome će biti dodeljen prelazni pehar , čuvena statua „Čiča“, koju su obezbedile novine Vesti.  Ko će preuzeti čuvenog Šumadinca i cele naredne godine čuvati kod sebe, saznaćemo kada bude bio proglašen pobednik 24. Evropske smotre srpskog folklora Srba iz dijaspore i regiona. Prošle godine to je bilo društvo KUD-a Vuk Stefanović Karadžić iz švajcarskog grada Roršah.

Osim nastupa na bini, mladi iz dijaspore će se i družiti na večernjim zabavama koje je pripremio organizator, a u toku održavanj Smotre izloženi su i brojni štandovi sa nošnjam i raznovrsnim suvenirima.

Na 24. Evropskoj smotri srpskog folklora u Beogradu devojke i mladići iz čitave dijaspore mogu da se informišu i o knjizi Učimo ćirilicu , koju su nedavno izdale novine Vesti,  glavni medijski sponzori ove manifestacije.

Knjiga “Učimo ćirilicu” redakcije dnevnog lista “Vesti”

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

U Beču održana 21. Evropska smotra srpskog folklora

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava