Elektronske cigarete se po novom mogu kupiti samo u trafikama

16.12.2014

Elektronske cigarete su aparati koji električnim putem pretvaraju tečnost u paru, što korisnicima daje utisak da puše pravu cigaretu.

Austrijski Parlament je doneo odluku da se elektronske cigarete prodaju isključivo u specijalizovanim duvanskim trafikama. Trafinanti pozdravljaju odluku, ali zato prodavci elektronskih cigareta negoduju.
Elektronske cigarete su aparati koji električnim putem pretvaraju tečnost u paru, što korisnicima daje utisak da puše pravu cigaretu. Elektronske cigarete su omiljene pre svega kod osoba koje pokušavaju da prestanu sa pušenjem , a popularne su i zbog, navodno, manje štetnosti na zdravlje i povoljne cene.

U Austriji trenutno posluje više od 75 prodavnica koje su specijalizovane za prodaju elektronskih cigareta, a samo tržište nije bilo regulisano.

Austrijski Parlament je doneo odluku sa kojom se od 1. aprila 2015. godine prodaja e-cigareta dozvoljava samo u specijalizovanim duvanskim trafikama. Ovim potezom se želi postići veća zaštita omladine i nepušača, koji nisu uvek svesni rizika koje sa sobom nosi korišćenje ovih aparata.

Trafikanti za, prodavaci protiv

Nova odluka je očekivano izazvala različite reakcije. Prodavači elektronskih cigareta, koji su već uveliko razvili posao negoduju zbog ove odluke. Oni ukazuju i na propust nove zakonske regulative jer prodavanje e-cigareta podrazumeva i dosta vremena za savetovanje klijenata, što trafike svakako neće postići.

Sa druge strane, trafikanti su zadovoljni odlukom i smatraju da elektronske cigarete nisu jedina roba koja se prodaje u trafikama, a za koju je neophodno intenzivno i dugo savetovanje. Osim toga, smanjenje broja pušača u Austriji je doveo do zatvaranja mnogih trafika zbog nedovoljnog profita, što u prevodu znači da će prodaja E-cigareta omogućiti da trafike prežive ovaj težak period poslovanja.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava