Novo u Austriji: Elektronski uputi za snimanja pacijenata

08.01.2018

Papirni uputi za medicinske preglede (snimanja) od ove godine će postupno postati prošlost. Austrija uvodi sistem izdavanja uputa i njihovog odobravanja na elektronski način.

Tokom 2018. godine u Austriji se uvodi elektronski servis za izdavanje uputa i njihovo odobravanje (eBS). Na taj način lekari će ubuduće uz pomoć pacijentove e-card  elektronskim putem moći da izdaju upute.

Za početak će se na taj način pacijenti upućivati na komjuterotomografiju, tomografiju magnetnom rezonancom, nuklearnomedicinska i genetička ispitivanja, kliničko-psihološku dijagnostiku i merenje gustine kostiju (Computertomographie (CT), Magnetresonanztomographie (MRT), Nuklearmedizinische und Humangenetische Untersuchungen, klinisch-psychologische Diagnostik und Knochendichtemessungen)

Pacijentu će od 2018. biti potrebna samo e-Card. Lekar će Krankenkassi (Zavodu za osiguranje) podatke slati elektronski. Pacijent će zatim SMS-om ili E-Mailom (ili ako želi i u štampanoj formi) dobijati kod pod kojim je njegov uput.  Taj kod onda služi kao ključ za elektronski uput i pacijent na osnovu njega može odmah da ugovori termin za traženi pregled.

Ustanova koja treba da obavi pregled će uz pomoć koda i broja socijalnog osiguranja pacijenta na elektronskom uputu moći da preuzme informacije u vezi sa propisanim pregledom/snimanjem. Pacijent će preko internet-portala Zavoda za osiguranje (Meine SV) biti u stanju da lično online stekne uvid u svoje upute.

Brže na MRT i CT-snimanje

Od ove godine bi trebalo i da se značajno smanji vreme čekanja na kompjuterotomografiju (MRT- i CT-snimanja). Nadamo se da nikome neće zatrebati, ali pacijenti bi ubuduće trebalo da za najdalja deset radnih dana dobiju termin za CT, a za najdalje 20 radnih dana za MRT-ispitivanje. U vrlo hitnim slučajevima rok bi trebao biti još kraći. O tome su se nedavno dogovorili Privredna komora i Socijalno osiguranje.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava