Austrija: Počinje sezona alergija na polen

08.03.2018

Sezona alergija u Austriji počinje u martu i može trajati do oktobra. Aplikacija za mobilne telefone „Pollen App“ može biti od velike pomoći u boljem snalaženju sa alergijama.

Oko četvrtine populacije u Evropi pati od alergija. Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen. Kada biljke cvetaju, veliki broj čestica polena se pomeša sa vazduhom i uzrokuje alergičnu reakciju na sluznicu disanih puteva i očiju. Najčešći oblik alergije je upravo alergija na polen, koja se još naziva i polenska kijavica. Obično počinje u martu i može trajati sve do kraja oktobra, a uzrokuje je polen drveća, trava i korova.

  • polen drveća – mart, april
  • polen trava – od maja do jula, nekad i do kraja avgusta
  • polen korova – od kraja jula do oktobra

Breza, livadarka, raž i divlji pelin su vrste biljaka u Austriji koje najčešće izazivaju elergijske reakcije.

Po statistici, oko 16% austrijskog stanovništva je alergičano na polene, a kijavica se kod njih obično javlja još u detinjstvu ili pubertetu.

 APP za mobilne telefone

Besplatna aplikacija „Pollen App“, koju je programirao Adam Kiefer, na osnovu podataka grada Beča, pruža niz važnih informacija za sve osobe podložne alergijama. Informacije i saveti se odnose na izlete, sportske aktivnosti ili boravk u prirodi. Najinteresantnije kod ove aplikacije je uvek aktuelan radar polena, pomoću kojeg se koricnici informišu o trenutnoj koncentraciji polena u Austriji. Dodatna funkcija „Pollen-App“-a je pravljenje ličnog profila, sa kojim korisnici mogu da je naprave po njihovim potrebama.

 

Bašta alergija u Kurpark Oberlaa

Ako želite da saznate  koja biljka može izazvati  alergijske reakcije možete posetiti park u arealu Oberla. U takozvanoj “bašti alergija” (Allergiegarten im Kurpark Oberlaa) možete uživo videti oko  30 biljaka koje su pravi izazivači alargija. .Posetioci mogu dobiti i informacije o vremenu cvetanja, nivoima zagađenja i unakrsnim reakcijama sa drugim biljem.

 

Savet
Alergije se retko mogu lečiti priprodnim putem. Ali, za one sa oslabljenim imunitetom i oštećenom sluznicom, preporučujemo sok koji u velikoj meri suzbija simptome prolećnih alergija.

Sastojci:

– jedna šargarepa srednje veličine
– dve veće narandže
– pola krastavca
– pet do deset listova nane
– 20 grama svežeg đumbira.

Naseckajte sve sastojke u manje komade i ubacite u blender. Na kraju dodajte listove nane. Sok držite u frižideru i pijte ga ujutro, na prazan stomak. Jedna šolja dnevno  je dovoljna doza.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava