01. feb 2020 u 19:00 - 21:00

Milutin Milanković: Predavanje i film o velikom naučniku

Milutin Milanković je bio prvi srpski doktor nauka, a NASA ga je uvrstila u 15 najvećih naučnih umova svih vremena. Dugi niz godina je živeo u Beču.

Milutin Milanković: Predavanje i film o velikom naučniku

U okviru svečanosti povodom Savindana, po prvi put u Austriji, biće održano predavanje o jednom od najvećih srpskih naučnika, Milutinu Milankoviću. Pored predavanja biće prikazan i kratki film  pod nazivom “Putnik kroz Vasionu i vekove”.

Predavanje će se održati u subotu 1. februara 2020. godine u crkvi Vaskrsenja Hristovog u Beču (Engerthstraße 160, 1020 Wien).

Prisutnima će se  obratiti Slavko Maksimović, predsednik udruženja “Milutin Milanković“ iz Beograda, kako bi se na što bolji način prikazao Milutin Milanković, koji je imao svetsku slavu,  a u srpskom narodu bio pomalo zaboravljen. Gost večeri biće i etno pojac Ljuba Manasijević.

Posetioci će moći da saznaju o Milankovićevom radu na Univerzitetu i Akademiji u Beogradu, njegovom boravku u internaciji u Budimpešti, životu i radu u Beču, učešću na pravoslavnom kongresu u Carigradu 1923. godine i o njegovom bogatom građevinskom aktivnošću u Srbiji i Jugoslaviji.

Predavanje će označiti i završetak izložbe o Milutinu Milankoviću, koja je bila postavljena u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. 

Članovi Udruženja “Milutin Milanković“ iz Beograda priredili su ovu izuzetnu izložbu, u digitalnom izdanju, koja sadrži arhivski materijal i podatke Milankovićeveg školovanja u Dalju, Osijeku i Beču, kao i građevinske aktivnosti u Beču.

Izložba prikazana u Beču sadrži i delove iz oblasti u kojima su odslikane Milankovićeve naučne misli, od kojih se neki prvi put pojavljuju u javnosti.

Udruženje Milutin Milanković ima preko 2.000 dokumenata, prikupljenih, obrađenih i digitalizovanih, i nekoliko stotina predmeta iz Milankovićevog ličnog života, a najveća želja članova udruženja je da Milutin Milanković dobije muzej u Beogradu.

Milutin Milanković je bio prvi srpski doktor nauka, a NASA ga je uvrstila u 15 najvećijh naučnih umova svih vremena. U sferu njegovih interesovanja spadali su matematika, astonomija, klimatologija i geofizika.

Iako je, posle završenih studija i promovisanja u doktora tehničkih nauka, stekao ugled afirmisanog građevinskog stručnjaka i pronalazača, Milutin Milanković 1909. godine, poput brojnih srpskih intelektualaca iz rasejanja, nošen dubokim patriotizmom, napušta udoban život, uspešan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču i dolazi u Beograd gde je bio profesor Filozofskog fakulteta.
Uradio je i predložio reformu Gregorijanskog i Julijanskog kalendara.

Predavanje u Beču o velikom Milutinu Milankoviću 

Datum: Subota, 1. februar 2020. godine u 19:00 časova
Adresa: Hram Vaskrsenja Hristovog, Engerthstraße 160, 1020 Wien

Organizator: Prosvjeta Austrija

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Svetosavski bal u Beču održan 23. put zaredom

Svečanosti u Beču povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve

Pravoslavni Beč: Digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918)