Pravoslavni Beč: Digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918)

10.04.2019

Pravoslavni Beč je digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918)” koji se realizuje u okviru Austrijske akademije nauka i koji će biti završen do kraja juna ove godine.

U Beču žive zajedno ili jedni pored drugih pripadnici različitih religija: rimo-katolički, evangelistički ili pravoslavni hrišćani, muslimani i Jevreji. Istraživački projekat Pravoslavni Beč se bavi jednim aspektom istorije i sadašnjeg trenutka pravoslavnih hrišćana, a posebno Srpkinja i Srba u Beču.

Polazna osnova projekta  Pravoslavni Beč je proučavanje biografskih podataka i činjenica o pravoslavnim Srpkinjama i Srbima u Beču, posebno o značajnim ličnostima političkog, društvenog, privrednog i naučnog, kao i kulturnog života u periodu od 1741. do 1918. godine. Na ovoj platformi  koja je realizovana u okviru Austrijske akademije nauka, moćete pronači i informacije o mestima stanovanja i delovanja Srba u Beču, nekada glavnom gradu Habzburške monarhije.

Vođa projekta je Doz. Mag. Dr. Mihailo Popović iz Instituta za istraživanje srednjeg veka (vizantološko odeljenje) pri Austrijskoj akademiji nauka, a saradnik na projektu je Zlatan Stojadinović, BA.

 

Onlajn karta sa brojnim podacima

Pravoslavni Beč se sastoji od podaka o ukupno 300 poznatih ličnosti koje su živele u Beču  od 1741. do 1918. godine,  koji su podeljene  u tri grupe:

– Čuvene srpske ličnosti iz oblasti nauke, istraživanja i književnosti koje su od značaja iz srpske, austrijske i međunarodne perspektive.
– Čuvene srpske ličnosti (plemići, državni činovnici, trgovci, umetnici itd) koje su, kao austrijski državljani, bili od značaja za istoriju Habzburške monarhije, a pre svega za grad Beč.
– Čuvene srpske ličnosti, pre svega srpski i turski podanici, koji su od značaja za srpsku istoriju.

Na posebnoj onlajn karti se mogu potražiti podaci o određenoj ličnosti: biografija, mesto stanovanja i fotografski materijal vezan za tu ličnost. Moguća je i alternativna navigacija, tj. bez prethodnog fokusiranja na neku određenu ličnost.

Ovakvo istraživanje je od velikog značaja za grad Beč između ostalog i zbog toga, jer o životu i boravku  čuvenih Srpkinja i Srba u Beču sada svedoči samo mali broj spomen ploča u javnom prostoru.

Kooperacioni partneri na projektu Pravoslavni Beč su Dr. Rainer Simon, Austrian Institute of Technology, Grad Beč i  Muzej grada Beograda.

Urađen je najveći deo posla, a u preostala tri meseca podaci će biti sistematizovani, a web stranica će u prvoj fazi biti dostupna posetiocima na engleskom jeziku.

Internet stranicu projekta Pravoslavni Beč već sada možete posetiti  i pročitati zanimljive podatke.

OBAVEZNO POGLEDAJTE I VIDEO NA LINKU ISPOD:

Tragovima znamenitih Srba koji su živeli u Beču

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Vesna Dimitrijević: Dijaspora ima šta da kaže i pokaže

Dijaspora: Čuvari srpskog jezika i kulture iz Beča

Jovica Đorđević profesor i nosilac doktorske diplome za harmoniku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava