Svetosavski bal u Beču održan 23. put zaredom

26.01.2020

Tokom čuvene balske sezone u Beču održi se oko 450 balova, a jedan od njih je i Svetosavski bal koji je održan 23. januara 2020. godine.

(c) dijaspora.tv

U Beču, prestonici  valcera i balova, u balskoj sali hotela “Park Šenbrun” 23. januara 2020 . godine okupilo je oko 800 zvanica na čuvenom Svetosavskom balu.

Bal koji je održan 23. put zaredom, imao je brojne novine, a da li je organizacija i atmosfera bila onakva kakvu su dugogodišnji posetioci očekivali,  još se sređuju utisci. Šta god prevagnulo, na Svetosavski bal, jedinu manifestaciju za srpsku dijasporu ovakve vrste, Srbi u Beču i njihovi prijatelji vole da dođu.

Svetosavski bal je u ovogodišnjem izdanju imao i novi organizacioni odbor, na čelu sa Srpskim centrom,  tako da je i bio i drugačije koncepciran. Veliki udeo u organizaciji ove godine je imao i generalni sponzor MTEL Austria. Svakako da su organizatori imali želju da prikažu najbolje od onoga što srpska kultura i tradicija poseduje.

Po dugogodišnjoj tradiciji bal je otpočet paljenjem slavske sveće, koju je upalio episkop austrijsko-švajcarski gospodin Andrej Ćilerdžić, u prisustvu Milorada Mateovića, predsednika Srpskog centra. Zatim su gosti bala, zajedno sa članovima Prosvjetinog malog hora, otpevali Svetosavsku himnu. Ovogodišnji bal su otvorili ambasador Srbije u Austriji NJ.E. Nebojša Rodić  sa suprugom i princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

Na plesnom podijumu nastupili su igrači Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča, sa koreografijom “Igre iz Beograda”, a zatim i plesna škola “Imerfol” igrajući  čuvene bečke valcere.

Muzički program Svetosavskog bala izveli su Vojkan Borisavljević, poznati srpski kompozitor i dirigent, Ljubica Vraneš, mecosopran i solistkinja Beogradske opere , Dragoljub Bajić, prvak opere Narodnog pozorišta, a za narodne i zabavne  melodije  zaduženi su bili Slavko Banjac, Tijana Dapčević i Ivana Peters. Specijalni gosti bala bili su Dejan Petrović i Big Bend, džez-fank bend “Plan C” i di-džej Dani.

Voditeljski par, Judit Tiber i Aleksandar Stojanović, vodio je celovečernji program.

Ovogodišnji bal takođe je imao humanitarni karakter, ali ove godine je u potpunosti bio humanitaran, jer je zahvaljujući ekskluzivnom sponzoru, MTEL kompaniji, omogućeno da kompletan  prihod od prodaje ulaznica bude namenjen za pomoć deci na Kosovu i Metohiji.

 

Svetosavski bal: Počasni gosti

Među počasnim gostima, pored ostalih, bili su NJ.E. Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Austriji,  Zoran Đorđević, ministar za socijalna pitanja, rad i boračka pitanja Republike Srbije, episkop  austrijsko-švajcarski gospodin Andrej Ćilerdžić, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, vojni izaslanik SAD pukovnik Mark Barlov, predsednik bečkog parlamenta Ernst Woller, Dominik Nep, zamenik gradonačelnika Beča, Milan Petković, potpredsednik Narodne skupštine RS, Dušan Kićović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, Igor Jovičić, sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Dragana Kalinović, direktorka Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje Srbije, Zoran Pašalić, zaštitnik gradjana Srbije, Gudrun Kugler, poslanica Narodne partije Austrije u austrijskom parlamentu, Markus Velbič i Maksimilijan Kraus, ministri bez portfelja u vladi grada Beča, Hans Arsenović, poslanik Zelenih u bečkom parlamentu, Kurt Stircenbeher, poslanik Socijaldemokratske stranke Austrije u bečkom parlamentu, Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske stranke Austrije  u bečkom parlamentu, Markus Franc, predsednik desete bečke opštine, Paul Schtadler, predsednik jedanaeste bečke opštine, Vesna Da Vinča, direktorka kompanije Miss Srbija i Andrijana Savić, Miss Srbije i mnogi drugi.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

SVETOSAVSKI BALOVI U BEČU

2019. godina 

Svetosavski bal u Beču protekao u sjajnoj balskoj atmosferi

Svetosavski bal u Beču protekao u sjajnoj balskoj atmosferi

 

SVETOSAVSKI BALOVI U BEČU

2018. godina 

Beč: Svetosavski bal ušao u treću deceniju postojanja!

Beč: Svetosavski bal ušao u treću deceniju postojanja!

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava