Evropska smotra srpskog folklora dijaspore u Novom Sadu

29.05.2023

Evropska smotra srpskog folklora dijaspore je ponovo bila sjajna prilika da se mladi iz dijaspore okupe i pokažu svoje znanje u igri i pesmi, a titulu najboljeg folklornog društva u dijaspori i regionu poneo je Srpski kulturni centar Stevan Mokranjac iz Beča.

Grad Novi Sad je bio domaćin 25. po redu Evropske smotre srpskog folklora dijaspore jedne od  najznačajnijih kulturnih manifestacija u kojoj učestvuju mladi koji žive izvan svoje matične zemlje. Ove godine  je učestvovalo više od 2.000 učesnika iz dijaspore i regiona, i 37 ansambala iz sedam evropskih zemalja u takmičarskom delu i šest u revijalnom (pet društava iz okoline Novog Sada i jedno iz Nemačke). Organizator Evropske smotre je Asocijacija srpskog folklora dijaspora,  a domaćin Savez srpskih klubova i udruženja Nemačke.

Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore u Novom Sadu je otvorio ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom. Svečanom otvaranju prisustvovali su episkop Damaskin, izaslanici predsednika republike i ministra kulture, predstavnici Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova i Grada Novog Sada. Goste je pozdravio i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon.

Pobednik ovogodišnje smotre je SKC Stevan Mokranjac iz Beča, sa 99,99 bodova i igrom “Alaski san” u koreografiji Milorada Runje. Inače, ovo je  osma pobeda SKC Stevan Mokranjac na Evropskim smotrama srpskog folklora dijaspore.

Osim titule najboljeg, mladi folkloraši iz dijaspore se nadmeću i kome će biti dodeljen prelazni pehar , čuvena statua „Čiča“, koju su obezbedile novine Vesti.  Onaj ko preuzme  čuvenog Šumadinca cele naredne godine čuva ga kod sebe do sledeće Evropske smotre.

Mladi srpskog porekla iz dijaspore pravi su primer kako se neguje tradicija daleko od matice, uz pesmu i igru koje vredno vežbaju u svojim folklornim društvima u dijaspori. Osim nastupa na bini, mladi iz dijaspore su se družili na večernjim zabavama koje je pripremio organizator.

Smotra je prvi put održana 1996. godine i prerasla je u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija srpske omladine koja živi u inostranstvu. Evropske smotre su  se u održavale  u brojnim gradovima, kao što su  Beč, Portorož, Banjaluka, Brčko, Temišvar, Niš i tri puta u Beogradu.

Evropska smotra srpskog folklora Srba iz dijaspore i regiona je jedan od najmasovnijih kulturnih događaja koji spaja srpsku dijasporu sa maticom na najbolji način, a to je čuvanje identiteta, kulture i običaja srpskog naroda.

 

VIDEO:

Reportaža Radio-televizija Vojvodine

 

VIDEO:

Srpski kulturni centar Stevan Mokranjac iz Beča – Pobednik 25. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava