Zaštitite se od krpelja u Austriji vakcinom protiv krpeljskog encefalitisa

06.03.2023

U Austriji svaki peti krpelj je zaražen i prenosi viruse krpeljnog Meningoencefalitisa (FSME) i Lajmske bolesti. Ova dva obolenja imaju sezonski karakter, jer se u zavisnosti od aktivnosti krpelja, pojavljuju u toplije godišnje doba, od proleća do jeseni.

Foto: pixabay

S početkom toplog vremenskog perioda u Austriji se pojavljuje mnogo krpelja. Zato je rano proleće najbolje vreme za primanje vakcine protiv krpeljskog encefalitisa (FSME).

Ljudi su u brojnim situacijama izloženi opasnosti da ih krpelji zaraze jer se nalaze svuda u prirodi. Krpelji ne padaju sa drveta, kako mnogi misle, već žive u travi i žbunju, kako u gradskim parkovima, tako i na zelenim periferijama dalje od grada.

Krpelj se zarazi prilikom hranjenja na šumskim životinjama (mali šumski glodari, jež, krtica, ptice), a zarazu svojim ubodom mogu preneti i na čoveka.

Domaćini krpelja mogu biti i životinje i ljudi. Čak se može dogoditi da vaš kućni ljubimac unese krpelja u stan, koji se nakon jedne žrtve lako može preseliti i na čoveka i to u kućnom okruženju.

Krpeljni Meningoencefalitis (KME) i Lajmska bolest (Lajm borelioza) su najčešća oboljenja koje prenosi insekt krpelj.

Krpeljni Meningoencefalitis (FSME) ima sezonski karakter, jer se u zavisnosti od aktivnosti krpelja, pojavljuje u toplije godišnje doba, od proleća do jeseni.

Posledice: Nažalost ova bolest kod 2/3 osoba uzrokuje privremene posledice različite dužine trajanja kao što su jake glavobolje, poremećaj koncentracije, poremećaj memorije, delimična ili potpuna oduzetost nekih delova tela, poremećaj vida i slično. Kod 10 do 20 odsto osoba neke od navedenih posledica ostaće trajno prisutne,  a 1 do 2 odsto zaraženih i umre tokom akutne faze bolesti.

U Austriji postoji vakcinacija, koja nije obavezna ali se preporučuje, jer se ova zemlja nalazi u zoni velike rasprostranjenosti virusa krpeljnog Meningoencefalitisa.

Za razliku od FSME-a, Lajmska bolest je izlečiva terapijom sa antibioticima.

Jedna trećina austrijskog stanovništva je u zabludi da su vakcinom protiv FSME-a zaštićeni i od Lajmske bolesti, što zapravo nije tačno. Vakcina koja pruža kompletnu zaštitu od Lajmske bolesti još uvek nepostoji, ali naučnici u Austriji i Nemačkoj intezivno rade na njenom pronalasku.

Vector-borne bolesti  prenose upravo krpelji, komarci i drugi insekti  koji su odgovorni za čitav niz parazita koji napadaju ljude i životinje. Ovi insekti mogu biti pretnja čovekovom zdravlju, kako kod kuće, tako i na putovanjima, a Svetska zdravstvena organizacija je napravila i kratki video gde se pokazuju jednostavne mere zaštite koje možemo preduzeti i mi sami.

 

Gde mogu da se vakcinišem u Beču?

Opštinski zdravstveni centri / Bezirksgesundheitsämter – Zdravstvene službe grada Beča (nemački)
Servis za vakcinisanje Beč / Impfservice Wien (nemački)
Ordinacije lekara opšte prakse / Praxisplan (nemački)
Informacije o vakcinaciji protiv krpeljskog encefalitisa / FSME-Impfung (nemački)

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

BEČ: Nova elektronska knjižica o vakcinisanju dece

Alergija na ubod pčele ili ose može biti opasna po život

Vakcina protiv malih boginja u Austriji je besplatna za decu i odrasle

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava