Svečana akademija povodom 200 godina “Pismenice serbskoga jezika”

05.11.2014

Na incijativu odseka za slavistiku Univerziteta u Beču i Filolškog fakulteta Univerziteta u Beogradu održaće se Svečana Akademija “Filolog Vuk Stefanović Karadžić i Beč” u četvrtak, 13 novembra 2014.
Vuk Stefanović Karadžić važi za jednu od najvažnijih kulturnih ličnosti iz Srbije, a istovremeno je ostavio i svoje duboke tragove u glavnom gradu Austrije u kojem je boravio i stvarao od 1813. pa sve do svoje smrti 1864. godine. Sahranjen je na bečkom groblju Sankt Marx, a njegovi posmrtni ostaci preneseni su u Beograd 1897. godine, gde se i sada nalaze u porti Saborne crkve.

Pored izuzetno važnih dela o reformi srpskog jezika, 1814. je Vuk Karadžić objavio prvu srpsku gramatiku “Pismenicu serbskoga jezika” upravo u Beču, koju je nekoliko godina kasnije Jakob Grim preveo na nemački jezik. Ovo Vukovo delo zapravo čini jednu od najvažnijih osnova današnjeg srpskog jezika, zbog čega se on i slavi kao reformator jezika i pisma.

Svečana akademija – “Fililog Vuk Stefanović Karadžić i Beč”

Povodom 200 godina od izdavanja “Pismenice serbskoga jezika” i 150. godišnjice smrti Vuka Stefanović Karadžića 13. novembra 2014. sa početkom u 19 časova održaće se svečana akademija u čast ove važne istorijske ličnosti i njegovih dela . Mesto održavanje je Biblioteka Skupštine grada Beča (Lesesaal – Wienbibliothek im Rathaus).

Svečana akademija se održava na incijativu odseka za slavistiku Universiteta u Beču i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beču, pod pokroviteljstvom bečkog ministra za kulturu i nauku dr Paul Mailath-Pokorny i njegovog ministarstva MA 7. Organizacioni deo manifestacije sprovelo je udruženje Dijaspora Media Association.

Molimo za prijavu na: office@dijaspora.tv ili telefonom na broj 0699 1 9999 577.

Program Svečane akademije

Početak: 19:00 Pozdravni govori
Anica Matzka-Dojder
poslanica u skupštini grada Beča
Pero Janković
Ambasador Republike Srbije u Austriji
Michael Moser
Direktor Instituta za slavistiku, Univerzitet u Beču

Muzičko putovanje kroz 19. vek
Ahsen Mehović – gitara
Hristina Šušak – violina

Svečani govori
Gordana Ilić Marković
Odsek za slavistiku, Universitet u Beču
Boško Suvajdžić
Filološki fakultet, Universitet u Beogradu
Promocija knjige
"Mündliches Volksgut der Serben“
("Српска усмена народна баштина")
Mina Đurić – Urednica
Vukova Zadužbina, Čigoja štampa Belgrad, 2014
Scensko čitanje
“Bečki prozori – Volim te od svega srdca”, Vuk Karadžić i Ana Kraus
tekst: Gordana Ilić Marković
čitanje: Dražen Tešanović i Jennifer Resch
Završna reč

Koktel

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava