Knjige: Velika nagrada Ivo Andrić ide u ruke Handkeu i Danojliću 

23.12.2020
Foto (c) pixabay

Velika nagrada Ivo Andrić za najbolju knjigu u 2020. godini pripala je nobelovcu Peteru Handkeu za roman “Drugi mač ” u prevodu Žarka Radakovića, a u izdanju Lagune, dok je istim priznanjem za životno delo nagrađen pripovedač, romansijer i esejista Milovan Danojlić.

Žiri koji je odlučivao o laureatima činili su Muharem Bazdulj, Jovan Delić i Želidrag Nikčević.
Delić je, citirajući delove obrazloženja o nagradi Danojliću naglasio da je “pomalo takvih podvižnika jeziku, višestruko obdarenih i raznovrsno ostvarenih proznih pisaca, pesnika, esejista, prevodilaca i publicista kao što je naš pisac koji trenutno živi i radi u Parizu.”

Govoreći o priznanju koje je Žiri dodelio nobelovcu Handkeu, Delić je istakao da se njegova knjiga “Drugi mač” u bezbroj puta oklevetanom, iracionalno i nepravedno ubijanom srpskom narodu, doživljava kao priča o sebi i kao melem za bezbrojne rane.

“Zato se ova knjiga izdvaja između svih ostalih izdanja u 2020. godini i zato je krunisana “Velikom nagradom Ivo Andrić”. Ta knjiga daje nadu u istorisjku i i književnu istinu” kazao je Delić.

Prema njegovim rečima, neće biti preveliko iznenađenje ako Peter Handke dođe oko Svetog Save u Beograd ili Andrićgrad da primi vredno priznanje.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava