KUD Jedinstvo – Pasuljijada 2019

25. nov 2019 u 10:39

Najstariji klub u Beču, kulturno i sportsko udruženje „Jedinstvo“, sa sedištem u 2. bečkoj opštini, sledeće godine obeležava 50 godina postojanja, a tradicionalna manifestacija Pasuljijada, koja je nedavno održana u klubskim prostorijama, bila je dobra uvertira za brojne predstojeće priredbe.

Klub „Jedinstvo“ je osnovan 14. novembra 1970. godine kao udruženje jugoslovenskih radnika. Klub je od samog početka bilo važno mesto okupljanja Jugoslovena, a posle raspada Jugoslavije pretežno Srba koji su živeli ili još uvek žive u Beču, ostajući i dalje otvoren i za pripadnike drugih naroda. I dok su u početnoj fazi sportske aktivnosti bile u prvom planu, vremenom je i oblast kulture dobijala sve više u značaju.

Danas u klubu, pored sportskih sekcija, postoje folklorne grupe za mlađi, srednji i stariji uzrast, ali i za seniore, pozorišna grupa, hor i mnoge druge. Članovi učestvuju na brojnim manifestacijama u Beču i Austriji, ali i u inostranstvu.
U klupskim prostorijama Jedinstva se priređuju koncerti, izložbe, književne večeri i panel diskusije na brojne teme, a u poslednje vreme sve više o pitanjima vezanim za integraciju migranata.

„Pasuljijada“ u Jedinstvu je jedna od kulturno zabavnih manifestacija koja se svake jeseni organizuje u klubskim prostorijama.

Ovogodišnja Pasuljijada imala je 26 učesnika, a tročlani žiri kojim je predsedavala Milena Lazarević imao je težak zadatak da proglasi prva tri majstora u pravljenju pasulja.
Titulu najboljeg pasulja ponela je, i naravno najbolje kuvarice, Milena Paunović, a drugo i treće mesto su zauzeli Gordana Čolaković i Ratko Radojković.

Pored takmičarske manifestacije “Pasuljijada 2019”, predstavili su se i folklorni ansambli, kao i recitatorska sekcija, čiji su najmlađi članovi Jedinstva.
Međutim, Jedinstvo ima i veoma aktivnu grupu veterana, koji su ovom prilikom izveli igre iz Srbije.

Gosti manifestacije su uživali u kulturno umetničkom programu i najukusnijem pasulju u Beču, a gostima Austrijancima se veoma dopala i srpska tracionalna trpeza, a takođe i folklor i muzika. Među zvanicama su bili i Ursula Lihteneger, predsednica 2. bečke opštine, gde Jedinstvo ima svoje klubske prostorije, zatim Aleksander Nikolai, sekretar Socijaldemokratske partije u istoj opštini, Luka Marković, novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču i mnogi drugi.
Sledeće godine Jedinstvo proslavlja veliki jubijel, 50 godina postojanja, koji će obeležiti brojnim manifestacija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava