SKUD "Karađorđe"

08.02.2014

Srpsko kulturmo-umetničko društvo “Karađorđe” iz Beča osnovano je pre samo šest godina, a već se okitio brojnim priznanjima. Rukovodstvo kluba i njeni članovi redovno učestvuju u humanitarnim akcijama i brojnim manifestacijama koje su od velikog značaja za srpsku dijasporu. Na nedavno održanom Svetosavskom balu u Beču, SKUD “Karađorđe” je odigrao lepezu raznovrsnih igara i dokazao da se može uhvatiti u „svako kolo“.
Predsednik SKUD-a "Karađorđe" Dejan Jovanović i njegova supruga Sanja, osnivač i sekretar društva, sa puno truda i ljubavi vode ovaj klub već punih šest godina. Naravno ostali članovi kluba kojih ima za sada 260, klub smatraju svojom drugom kućom. Otuda i tako prijatna i domaćinska atmosfera kada uđete u prostorije kluba. Dece na sve strane, vriska, smeh, graja. Na zidovima i policama diplome, zahvalnice i pehari.
“Teško je, ali se trudimo i ulažemo sve napore. Najvažnije od svega je što su deca zainteresovana. Najveću zaslugu dugujemo roditeljima jer na decu od malih nogu, usađuju ljubav prema zemlji porekla. Mi smo možda jedini narod na svetu koji ima tako izraženu ljubav prema zavičaju.” kaže Dejan Jovanović, predsednik kluba Karađorđe.

Trostruki prvak Austrije, dobitnik Srebrnog opanka (2012), dva puta prvaci međunarodnog festivala folklora u Beču i prvo mesto na Austrijskoj smotri folklora (2013) sa srednjim ansamblom je dovoljan razlog što roditelji dovode decu u „Karađorđe“. Ove jeseni klub je dobio najlepše pojačanje koje jedno folklorno društvo može da zamisli – 20 novih članova izmedju 6 i 12 godina je spremno da igra u Karađorđu.
“ Velika je čast što su roditelji kod nas doveli svoju decu. Moraćemo da ih podelimo u više grupa, ali to su slatke muke. Za sada imamo tri ansambla – mali, srednji i izvođačkii i probe se odvijaju neprestano“.” – ponosno kaže Sanja Jovanović, sekretar kluba i najzaslužnija što klub, ovako, dobro funkcioniše.
Za šest godina SKUD "Karađorđe" je postavio 6 koreografija i za svaku imaju originalne nošnje koje nabavljaju kod čuvenog Kirija iz Beograda. Glavni koreograf Velimir Agovski je takođe iz Beograda ali umetničko rukovodstvo prepušteno je Branislavu Miloševiću i Rajku Sikimiću iz Karađorđa.

Kada nemaju probe, i najmlađi i najstariji članovi „Karađorđa“ se okupljaju u klubu porodično. Zajedno slave rođendane, za decu organizuju tematske žurke a često vikendom prave palačinke i igraju šah. Prostorije kluba nalaze se u 11. bečkom okrugu na adresi Leberstrasse 118a. Kontakt telefon je +43(0) 664 533 24 08.

Veliki koncert i zabava u slavu Prvog srpskog ustanka
Pored brojnih gostovanja i koncerata SKUD "Karađorđe" već tradicionalno, svake godine, organizuje koncert u slavu Prvog srpskog ustanka. Ove godine imaće brojne goste a manifestacija će se održati u svečanoj sali u Längenfeldgasse.
Pored bogatog kulturno-umetničkog programa i ovom prilikom članovi i prijatelji SKUD "Karađorđe" dokazaće svoju humanost i prikupljaće sredstva za Anitu Balaž koja u Beču čeka na transpantaciju srca.
Kada: Subota, 15.02.2014. u 18:00h
Gde: Längenfeldgasse 13-15, 1120 Wien
Info: www.karadjordje.at

O učešću SKUD "Karađorđe" na Svetosavskom balu u Beču 2014.-te pogledajte u našem video zapisu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava