Bosna i Hercegovina u Beču: Nataša Mirković i „Ajvar und Sterz“ oduševili publiku

16.10.2013

Bosna i Hercegovina je dobila izuzetnu priliku da približi austrijskoj publici svoju muziku, kulturu i običaje, a tome su doprineli bosansko-hercegovačka pevačica Nataša Mirković i austrijski umetnik Matijas Lojbner.

Povodom „Kulturnih dana Bosne i Hercegovine u Beču”, koji su otpočeli 10. oktobra i traju do 17. novembra 2013.godine, publika je imala izuzetnu priliku da čuje koncert bosansko-hercegovačke pevačice Nataše Mirković i austrijskog umetnika Matijasa Lojbnera pod nazivom „Ajvar und Sterz“.

Koncert je posetio veliki broj kako austrijskih tako i obožavaoca etno muzike iz celog regiona. Umetničko veče je otvorila ambasadorka Bosne i Hercegovine u Austriji, Dr. Tanja Milašinović Martinović, izrazivši svoje veliko zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina dobila ovu priliku da približi austrijskoj publici svoju kulturu i običaje.

“Na organizaciji “Kulturnih dana Bosne i Hercegovine u Beču” intenzivno se radilo više od tri meseca. Kontaktirali smo umetnike našeg porekla, koji žive i rade u Austriji i veoma mi je drago što se većina njih odazvala” izjavila je za portal Dijaspora.tv ambasadorka Milašinovć Martinović.

“Bosna i Hercegovina ima dugu zajedniču istoriju i kontakte sa Austrijom, geografski je blizu i drago mi je da se ti kontakti neguju i da smo konačno dobili priliku da kažemo da smo ovde, da postojimo u Austriji i da našu zemlju prikažemo u najboljem svetlu“, zaključila je ona.

Koncert Nataše Mirković i Matijasa Lojbnera dobio je visoku ocenu publike. Na repertoaru su se pored pesama iz Bosne i Hercegovine, mogle čuti i pesme iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Alabanije.

“Ja sam u duši etno-muzikolog i u etno muzici me više interesuje selo nego grad”,  kazala nam je Nataša na početku razgovora.

“Ljudi na selu pričaju divne priče, imaju divnu muziku, divne načine izvođenja i veliko bogatstvo koje mene, kao pasioniranog etno-muzikologa stvarno oduševljava. Tako da su sve te pesme iz regiona same po sebi “uplivale” u program.”

Nastavlja priču Nataša Mirković, koja se već nekoliko godina pored klasične bavi i etno-muzikom.

Dodatna glumačka interpretacija pesama je austrijskoj publici uspešno pribiližila radnju i smisao naših etno pesama i unela živost i raznoliskost u koncert koji je duboko dirnuo i austrijance i naše ljude.

Nataša Mirković je kroz interakciju sa publikom oživela autentičnost bosansko-hercegovačke muzike i kulture a tome je doprineo i njen muziči kolega i umetnik Matijas Lojbner, koji je pevačicu pratio na neobičnom instrumentu.

“Naziv za taj žičani instrument u našem jeziku ne postoji kao ni sam instrument na našim područjima. Na engleskom se zove hurdy-gurdy. Mi ga poznajemo iz Ukrajine, a najpoznatiji oblici ovog instrumenta potiču iz Španije, gde ga nazivaju zanfona.” objasnila nam je Nataša.

Spoj različith etno zvukova, emocija u pesmama i svestrane ličnosti umetnika, koji su uspeli da spoje “balkanski ajvar i austrijski šterc”, ostavili su publiku bez daha. Svi, koji su posetili koncert u četvrtak, izašli su sa njega kulturno i duševno bogatiji.
FOTOGALERIJA

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava