Sebastian Kurz predstavio novu kampanju za integraciju

10.11.2014

Austrijski ministar za integracije i evropskih i spoljnih poslova, Sebastian Kurz, zajedno sa Austrijskim integracionim fondom (ÖIF), predstavio je novo težište rada za budući period. Ovom prilikom predstavljena je i najnovija kampanja za integraciju #stolzdrauf (“ponosan na ”), a u toku dana biće održan i simpozijum naučnika i stručnjaka na temu - identitet.

Inicijativa Austrijskog integracionog fonda “Zajedno:Austrija” (Zusammen:Österreich) se već tri godine zalaže za smanjivanje i potpuni prestanak predrasuda i harmoničan suživot svih građana Austrije. Ovoj inicijativi se do sada priključilo više od 300 dobrovoljnih ambasadora integracije. Akcija “Zajedno:Austrija” je osnovana 2011. na inicijativu tadašnjeg državnog sekretara za integraciju, Sebastiana Kurza i imala je pozitivan uticaj na austrijsko društvo.

Sebastian Kurz, zajedno sa Austrijskim integracionim fondom (ÖIF) i njegovim direktorom  Franz Wolf-om  , predstavio je novo težište rada za budući period i najnoviju kampanju za integraciju #stolzdrauf (“ponosan na ”),u.

Cilj najnovije inicijative je pokazati da migranti i te kako mogu aktivno učestvovati u austrijskom društvu i oblikovanju svoje nove domovine Austrije i osećati je kao “svoju kuću”.
“Naš cilj je da Austrija postane domovina svim osobama koje ovde žive, bez da se odreknu svojih korena” istakao je Kurz.

“Najaktuelnije statistike pokazuju da 69% migranata Austriju smatraju svojom domovinom, 10% njih ipak i svoju zemlju porekla i Austriju, a 8% osoba migracionog porekla svojom domovinom smatraju samo državu porekla. Takođe rezultati istraživanja pokazaju da migranti iz zemalja bivše Jugoslavije osećaju veću pripadnost Austriji (76%) od osoba turskog porekla (58%).” objasnio je Wolf.

Biti ponosan  #stolzdrauf

Ambasadori integracije će od 12. novembra posećivati brojne škole u Austriji, i zajedno sa decom i omladinom diskutovati na temu “domovina i identitet”. Takođe će u narednom periodu biti održane brojne diskusije vezane na ovo novo težište rada u svim integracionim centrima ÖIF-a.

Svi korisnici društvenih mreža mogu svojim slikama i rečima aktivno pokazati čime se ponose u Austriji koristeći takozvani haštag #stolzdrauf.

Više o novoj akciji pročitajte na zvaničnom sajtu #stolzdrauf.

Simpozijum “identitet”

Posle prezentacije i konferencije za medije otpočeo je simpozijum pod nazivom “identitet” na kojem učestvuju brojni eminentni austrijski stručnjaci i naučnici. Program je podeljen četiri panela sa sledećim težištima:

  1. “Identitet kao kompas u sve više kompleksnijem svetu”
  2. “Nova zemlja -> nova domovina?: kulturno sećanje kao orientacije ili slepa ulica”
  3. “Koliko religija može biti otvorena u pluralističkom društvu, a da ne izgubi svoj identitet”
  4. “Ponosan na domovinu?”

Simpozijum u “Auli nauka” (Jesuitensaal)otvorio je Sebastian Kurz državni ministar za integracije i evropskih i spoljnih poslova Austrije.

U galeriji možete pogledati fotografije sa prezentacije i simpozijuma, a u jednoj od sledećih emisija Dijaspora Uživo sledi i video reportaža.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava