Sebastian Kurz (ÖVP) formira buduću Vladu

20.10.2017

Pošto je pobedio na izborima, šef Narodne partije (ÖVP) Sebastian Kurz je od predsednika Republike Austrije imenovan za mandatara nove Savezne vlade. Posle prebrojavanja izbornih karata konačni rezultati se ne razlikuju značajno od preliminarnih, dok se izlaznost birača povećala na čitavih 80 posto.

Posle zvaničnog objavljivanja konačnih rezultata izbora za Nacionalni parlament, predsednik Austrije Alexander van der Bellen danas je šefu ÖVP Sebastianu Kurzu dodelio nalog za formiranje Vlade. Pretpostavlja se da će budući premijer Vladu obrazovati u koaliciji sa trećeplasiranom FPÖ, ali još uvek postoji i mogućnost za formiranje drugačijih koalicija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je tek sinoć objavilo konačne službene rezultate izbora za Nacionalni parlament Austrije koji su se održali 15. oktobra 2017. godine. Prebrojavanje glasova koje su birači poslali poštom potrajalo je sve do četvrtka uveče, kada je obrađeno još i poslednjih 37.000 izbornih karata. Ukupno 795.763 izborne karte povećale su  izlaznost birača  na čitavih 80 posto.

Austrijska narodna stranka (ÖVP) je  na prvom mestu sa ukupno 31,47% važećih glasova (+7,48%), tako da će u novom sazivu Parlamenta imati 62 poslanika. Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) je sa 26,86% glasova (+0,04%) definitivno zadržala drugo mesto i u Parlamentu će biti zastupljena sa 52 poslanika. Slobodarska partija Austrija (FPÖ) je ostala na trećoj poziciji sa 25,97%  tako da će u Parlamentu imati 51 poslanika. NEOS će sa 5,30% glasova dobiti 10 mesta u Parlamentu. Liste Pilz, koja je već prilikom svog prvog kandidovanja osvojila 4,4% glasova, u Parlamentu Austrije će imati osam poslanika, među kojima je i  kandidatkinja poreklom s Balkana, Alma Zadić.

Zeleni (Die Grünen) ni posle prebrojavanja izbornih karti nisu uspeli da uđu u sledeći saziv, jer su dobili samo 3,8% glasova birača. Svi poslanici Zelenih  i palamentarni saradnici ostaju bez posla , a partija ostaje u velikim dugovima.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava