VIDEO: Srpska pravoslavna crkva slavi Lazarevu subotu ili Vrbicu

20.04.2019

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave jedan od najlepših praznika – Lazarevu subotu, u narodu poznat kao Vrbica.

Lazareva subota ili Vrbica je svetkovina koja se obeležava poslednje nedelje Časnog posta i posvećena je uspomeni na vaskrsenje Lazara i na Hristov svečani ulazak  u Jerusalim.
Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti, jer je, prema Jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite decu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“.

Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe i time simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali poštovaoci i sledbenici.

U hrišćanstvu taj praznik ima značenje pobede života nad smrću i na bogosluženjima se tog dana pominju voljna stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao jemstvo za vaskrsenje svih vernika.

 

Vrbica: Praznik dece

Za ovaj dan majke svečano obuku svoju decu, odvode ih u crkvu i kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata. Deca se raduju i učestvuju u ophodu oko crkve i vesele se uz zvuke zvončića koje na vrpcama nose na vratu. U nekim krajevima se od vrbovih prutića plete venac i njime kiti ikona. Sa današnjim  danom počinju veliki Vaskršnji praznici i obično se bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani.

 

Litije u bečkim crkvama

Danas 20. aprila 2019. godine  u Hramu Vaskrsenja Hristova (Engerthstrasse 158, 1020 Wien) i Hramu Svetog Save (Veithgasse 3, 1030 Wienu) u 18:00 časova,  održaće se litije i deljenje vrbovih venaca i zvončića.

 

Praznik Cveti

Cveti su pokretni praznik koji se slavi dan posle Lazareve subote, Vrbice. Ove godine Cveti padaju na datum , 21. april 2019. godine.Praznik Cveti ustanovljen je još od prvih hrišćanskih vremena, a svečano se proslavlja od trećeg veka nove ere.

U prošlosti  je u Srbiji bio rasprostranjen običaj da se na Cvete ceo dan šeta okićen cvećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje iz koga bi one mogle da razaznaju udvaračeva osećanja. Danas je dovoljno da se nabere cveće i unese u kuću.

Svaki cvet ima svoju simboliku:
– Margarete – da budete lepi i krupni
– Dren – da budete jaki i zdravi
– Ljubičice – da budete mirišljavi i privlačni
– Vrbove grančice – da svi budu napredni i uspešni
– Ruža – da budete rumeni i sveži

Zvanična internet stranica Srpske Prаvoslаvne Crkve Bečkа Crkvenа opštinа

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava