Svečano otvorena manifestacija “Dani Srbije i Srpske u Austriji”

05.10.2019

Manifestacija "Dani Srbije i Srpske u Austriji" koja će trajati do 30. oktobra sadrži više od deset manifestacija privrednog i kulturnog karaktera.

U Beču je u petak 4. oktobra 2019. godine svečano otvorena manifestacija “Dani Srbije i Srpske u Austriji”, koja će trajati  do početka novembra i u sklopu koje će se održati brojne kulturne manifestacije sa ciljem promovisanja srpske kulture i privrede.

Otvaranju manifestacije u bečkom Kursalonu Hubner, uz prisustvo velikog broja zvanica prisustvovali su i pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije, Aca Jovanović,   ministar prosvete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar privrede i preduzetništva RS, Vjekoslav Petričević, ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić kao i ugledne zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Srbije, Republike Srpske, Austrije i Beča, predstavnici srpske dijaspore u Austriji i drugi gosti.

Manifestacija „Dani Srbije i Srpske”  se održava pod  pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije i predsednice Republike  Srpske Željke Cvijanović.

Manifestacija „Dani Srbije i Srpske” koju zajedno organizuju Ambasada Srbije, Kancelarija predstavništva Republike Srpske u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Beču, svečano je  otvorena izvrsnim kulturno-umetničkim programom u kome su nastupali prvaci opere Narodnog pozorišta iz Srbije Jadranka Jovanović, Jasmina Trumbetaš-Petrović i Dejan Maksimović uz pratnju Banjalučke filharmonije. Kulturno-umetnički program upotpunila su kruštva KUD „Mokranjac” i „Branko Radičević” iz Beča, kao i KUD „Una” iz Novog Grada.

Program je vodila istaknuta srpska glumica Anica Dobra.

 

Promocija kulture i privrede

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji mag Mladen Filipović rekao je da je veoma važno što se manifestacija održava u Beču, kao glavnom austrijskom gradu i jednoj od evropskih metropola.
“Srbija, Srpska i srpska dijaspora mogu da pokažu da smo jedan narod i da imamo bogatu tradiciju, kulturu, jezik”, rekao je Filipović.

Tokom manifestacije u Beču će u narednom periodu biti organizovana i gostovanja pozorišta, izložbe i koncerti.

U okviru “Dana Srbije i Srpske u Austriji” u Beču predstavljeni su privredni potencijali Banjaluke i Novog Sada, a biće  predstavljeni i turistički potencijali Jahorine i Zlatibora.

Manifestacija “Dani Srbije i Srpske u Austriji” ima i humanitarni karakter, jer će se tokom trajanja programa prikupljati sredstva za akciju “Deca su naša budućnost” za Gimnaziju Sveti Sava u Osojanu na Kosovu i Metohiji.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava