Dodik i Cvijanovićeva: Druženje sa dijasporom u Beču

18.06.2018

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Vlade Željka Cvijanović sastali su se u Beču s privrednicima i predstavnicima udruženja, a na manifestaciji "Dan srpske kulture" družili se sa dijasporom. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednica Vlade Željka Cvijanović sastali su se u Beču, u subotu 15.juna 2018. godine, s privrednicima i predstavnicima udruženja, a na manifestaciji “Dan srpske kulture”  srdačno se družili sa dijasporom. Delegacija Srpske prisustvovala je i “Multi-kulti festu” u Leobersdorfu, nadomak Beča, a iste večeri u Eslingenu, pored Štutgarta, prisustvovali su “Zavičajnoj večeri”.

Druženje koje briše granice

Pripadnici srpske dijaspore u Beču imali su jedinstvenu priliku da se druže i slikaju sa Miloradom Dodikom i predsednicom Vlade, Željkom Cvijanović. Na manifestaciji “Dan srpske kulture”, u organizaciji KUD Stevan Mokranjac, Dodik i Cvijanovićeva su pozdravili sve prisutne, a najviše vremena proveli su u razgovoru i slikanju sa pripadnicima srpske dijaspore u Beču. Zvaničnici Republike Srpske dočekani su domaćinski, pogačom i solju, i domaćom rakijom.

 

“Da čuvamo identitet, da ne odustajemo od jezika i pisma i sve ono što čini identitet srpskog naroda”, istakao je Dodik.

“Prošla su vremena kada smo mi trebali pomoć dijaspore, sad mi pomažemo, udruženjima, crkvi, da bi oni mogli da rade na očuvanju jezika, identiteta i tradicije”, poručila je premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Na inicijativu predsednika i premijerke Republike Srpske, nedavno je u Austriji pokrenut projekt “Negujmo srpski jezik”, koji sprovodi predstavništvo Republike Srpske u Beču na čelu sa Mladenom Filipovićem, a finasnira Vlada Republike Srpske. Detaljnije informacije o projektu možete dobiti u Predstavništvu RS u Beču, na broju telefona +43 1 512 1267 office@rep-srpska.at

Ručak  sa privrednicima i sa predstavnicima udruženja iz Beča protekao je u prijatnoj atmosferi i razgovoru. Goste je pozdravio predsednik Zajednice srpskih klubova, Borislav Kapetanović. Predsednik bečke opštine Favoriten, Franc Markus (SPÖ), od predsednika Dodika dobio je plaketu sa grbom Republike Srpske i vino, kao zahvalnost za dugogodišnju saradnju  sa srpskom zajednicom. Inače, 10. bečki okrug i opština Favoriten je jedna od najvećih opština u Beču i u njoj živi veliki broj pripadnika srpske dijaspore.

Ručku su prisustvovali i poslanik  u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović (FPÖ), a  Svetlane Matić, potpredsednica bečkog odbora društva “Prosvjeta” i autorka knjige “Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić”, poklonila je Dodiku i premijerki Cvijanović po jedan primerak njene knjige.

Milorad Dodik, na predstojećim Opštim izborima 2018. u BiH, kandidat je SNSD za mesto člana Predsedništva BiH, a Željka Cvijanović kandidat za predsednika Republike Srpske.

 Za državljane Bosne i Hercegovine sa pravom glasa, koji se nalaze izvan BiH, u toku je registracija za glasanje iz inostranstva. Izbori  će biti održani u nedjelju, 7. oktobra 2018.,  a registracija glasača iz dijaspore traje do 24. jula ove godine. 

VIDEO:

GALERIJA SLIKA:

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Održan prvi „Forum dijaspore“ u Banjaluci

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava