Mediji iz dijaspore na konferencija u Beogradu

20.10.2015

Ovogodišnja konferencija novinara i medija dijaspore i srpskih organizacija regiona biće održana 23. oktobra u Beogradu. Teme su finansiranje medija dijaspore i Srba iz regiona i njihovo prilagođavanje digitalnom okruženju.

Konferencija novinara i medija iz dijaspore i Srba u regionu, koju organizuju Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i Udruženje novinara Srbije, biće održana 23. oktobra 2015. u Beogradu. Šestu konferenciju novinara i medija dijaspore podržava i Ministarstvo kulture i informisanja.

Konferenciju će otvoriti Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, a pozdravne reči prisutnim novinarima uputiće i Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja i Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije.
Konferencija će biti posvećena projektnom sufinansiranju medija dijaspore i regiona i o iskustvima i izazovima konkursa za sufinansiranje medija dijaspore i regiona. Na ovu temu govoriće:

• Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja
• Miodrag Linta, zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Republike Srbije
• Nikolina Milatović Popović, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu
• Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije

Na temu prelaska štampanih izdanja na onlajn platforme i mogućim modelima finansiranja medija dijaspore govoriće Marko Nedeljković iz UNS-ove škole veb novinarstva, a prezentovaće se i brojni mediji iz dijaspore:
• Vesna Dimitrijević, internet portal www.dijaspora.tv, Beč, Austrija
• Srđan Kolar, časopis Izvor, Vukovar, Hrvatska
• Dušan J. Bastašić, portal www.jadovno.com, Banja Luka, Republika Srpska, BIH
• Dobrila Borojević, Srpske nedeljne novine, Budimpešta, Mađarska
• Boban Petković, časopis Swiss Serbi, Bern, Švajcarska

O podršci iz matice i mogućim vidovima saradnje govoriće Dušan Gligorijević, urednik Programa za dijasporu Radio Beograda i Vanja Vasić, urednica podsajta www.dijaspora.rts.rs, Radio Televizija Srbije – Program za dijasporu.

Biće organizovana i radionica na temu projektnog sufinsiranja medija, gde će novinari i mediji iz dijaspore dobiti smernice za podnosenje predloga projekata za konkurse za sufinansiranje koje raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja.
Radionicu za projektno sufinansiranje vodiće Milena Banović iz Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom i Borka Rajšić iz Ministarstva kulture i informisanja.

Zainteresovani novinari iz dijaspore mogu prijaviti svoje prisustvo do srede, 21. oktobra, na mejl pc@uns.org.rs
Konferencija će biti prenošena uživo (Web TV i Twitter #dijasporamediji2015).

VREME:
PETAK, 23. oktobar 2015. godine
11 sati (registracija u 10.30 sati)

MESTO
Press centar UNS-a, Knez Mihailova br. 6/III
Beograd

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava