Dijaspora: Javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja

22.03.2017

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu uputilo je JAVNI POZIV za podnošenje predloga za dodelu nacionalnih priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države Srba u regionu.

Predlog za dodelu nacionalnog priznanja mogu da podnesu: organizacije dijaspore i organizacije Srba u regionu, udruženja čije su delatnosti ili deo delatnosti usmerene na oblast za koju se predlaže dodela nacionalnog priznanja, diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije i crkve i verske zajednice.

Nacionalna priznanja iz oblasti odnosa matične države dijaspore i Srba u regionu su:

1. Nagrada Majka Srbija – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu

2. Nagrada Slobodan Jovanović u oblasti politike – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti politike i svojim aktivnostima delovanjem doprinosi: – jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije, dijaspore i Srba u regionu; – promociji Republike Srbije u svetu i afirmaciji njenih interesa; – poboljšanju položaja i prava pripadnika dijaspore i Srba u regionu.

3. Nagrada Mihajlo Pupin u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – isticanju učešća pripadnika dijaspore i Srba u regionu u daljem razvoju svetske tehnologije; – afirmaciji i omogućavanju primene savremenih svetskih naučnih dostignuća u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija u Republici Srbiji.

4. Nagrada Nikola Tesla u oblasti nauke i pronalazaštva – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti nauke i pronalazaštva, i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – promociji naučnih dostignuća i pronalazaštva pripadnika dijaspore i Srba u regionu u svetu; – afirmaciji i omogućavanju primene savremenih svetskih naučnih dostignuća u Republici Srbiji.

5. Nagrada Dositej Obradović u oblasti obrazovanja – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti obrazovanja i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – očuvanja kulturnog, etničkog, istorijskog i verskog identiteta pripadnika dijaspore i Srba u regionu; – ostvarivanju kulturne, prosvetne i naučne saradnje dijaspore i Srba u regionu sa Republikom Srbijom.

6. Nagrada Vuk Karadžić u oblasti očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti očuvanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – upotrebi, učenju, čuvanju i negovanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma među pripadnicima dijaspore i među Srbima u regionu.

7. Nagrada Miloš Crnjanski u oblasti književnosti – pripadniku dijaspore ili Srba u regionu koji je dao izuzetan doprinos, postigao rezultate i zasluge u oblasti književnosti i svojim aktivnim delovanjem doprinosi: – afirmaciji savremene srpske književnosti u svetu.
Tekst javnog poziva preuzmite OVDE.

Predlog zа dodelu nаcionаlnog priznаnjа može podneti: orgаnizаcijа dijаspore i orgаnizаcijа Srbа u regionu, udruženjа čije su delаtnosti ili deo delаtnosti, usmerene nа oblаst zа koju se predlаže dodelа nаcionаlnog priznаnjа, diplomаtsko-konzulаrnа predstаvništvа Republike Srbije i crkve i verske zаjednice.

Podnosioci predlogа dužni su dа dostаve Ministаrstvu spoljnih poslovа – Uprаvi zа sаrаdnju s dijаsporom i Srbimа u regionu: predlog zа dodelu nаcionаlnog priznаnjа, nа propisаnom obrаscu Uprаve zа sаrаdnju s dijаsporom i Srbimа u regionu zа prijаvu, obrаzloženje sа biogrаfijom i referencаmа predloženog kаndidаtа, sа dovoljno činjenicа zа odlučivаnje i ocenu vrednosti doprinosа, rezultаtа i zаslugа.

Podnosioci predlogа mogu dа predlože nаjviše po jednog kаndidаtа zа dodelu nаcionаlnog priznаnjа u svаkoj kаtegoriji.

Učesnici javnog poziva su obavezni da predlog dostave poštom, najkasnije do 30. aprila 2017. godine, na adresu: Ministarstvo spoljnih poslova –Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, 11000 Beograd, Vase Čarapića 20 , sa naznakom: „javni poziv za dodelu nacionalnih priznanja“.
Obrazac za prijavu predloga za dobitnike nacionalnih priznanja preuzmite na zvaničnom sajtu Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Pravoslavni Beč: Digitalni geoportal o istoriji Srba u Beču (1741-1918)

Austrija i Srbija: Najuspešnije žene koje su doprinele jačanju kulturnih veza

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava