Dijaspora u Beogradu: Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu

27.12.2019

Dijaspora i mediji su bili glavne teme konferencije u Beogradu, kao i konkretni predlozi za unapređenje saradnje sa medija, udruženja i dopisnika sa medijima iz matice.

(c) Fb Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

U pres centru Udruženja novinara Srbije, 26. decembra 2019. godine, održana je 9. Konferencija novinara i medija dijaspore i Srba u regionu, u organizaciji Udruženja novinara Srbije i uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.
Konferenciju je otvorio prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, koji je pozdravio učesnike i goste i ukazao na značaj informisanja dijaspore i srpskog naroda u regionu o politici Republike Srbije.

Ceo govor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića.

U prvom bloku konferencije pod nazivom ,,Javni servisi – predstavljanje programa za dijasporu: Saradnja, umrežavanje i razmena sadržaja s medijima i dopisnicima iz regiona i dijaspore“ . Na ovom delu konferencije  govorili su: Suzana Gvozdenović Puzović, odgovorna urednica programa za dijasporu RTS-a (emisija ,,Srbija na vezi”), Gordana Gligorić Gagović i Dragana Živojinović, urednice emisije ,,Večeras zajedno“ Drugog programa Radio Beograda, koja ove godine slavi jubilej 50 godina programa za dijasporu, Olja Popović, urednica u Informativnom programu RTV-a, (serijal ,,Povratak na selo“ – kolaž o povratnicima iz dijaspore) Goran Pavlović, urednik emisije ,,Naši u svetu“ RTV-a i Mira Lolić Močević, urednik Redakcije specijalnih programa RTRS.
U drugom bloku konferencije koji je bio podeljen na dva panela, u okviru prvog dela pod nazivom ,,Uloga matice u osnaživanju medija, organizacija i udruženja Srba u dijaspori i regionu: Iskustva korisnika programa podrške MSP – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu i UNS-a“, govorili su: Saša Stojiljković, Savez Srba Slovenije i Srđan Kolar, predsednik Odbora za medije ZVO Vukovara.

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

U okviru drugog dela po nazivom ,,Predstavljanje medijske mreže dijaspore – dopisnici i mediji iz regiona i dijaspore“, govorili su: Slavica Milosavljević Brkić, Radio R. Srpske, emisija ,,Sabornik“ i urednica Dnevnog programa Radija R. Srpske, Branimir Đokić, urednik u Frankfurtskim vestima i Dragan Alorić, urednik Srpskog radija, iz Crne Gore i Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a iz Čikaga koji se uključio putem video prenosa.

(c) Fb Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

U trećem bloku konferencije pod nazivom ,,Dopisnička uloga udruženja koja svojim projektima i aktivnostima doprinose očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Srba u dijaspori i regionu“, govorili su: Dušan Bastašić, predsednik UG ,,Jadovno 1941“, koji je predstavio film o Jasenovcu, Vanja Vasić, urednica portala RTS dijaspora, Srđan Mijalković, predsednik SPKD ,,Prosvjeta“ Austrija, Predrag Karasović, predsednik Tesline naučne fondacije u Srbiji, koji je predstavio TeslaTalk.tv, projekat umrežavanja matice i dijaspore putem interneta i Nena Ristić Kostovska, Udruženje žena Srpkinja u Makedoniji, koja je predstavila časopis na srpskom jeziku ,,Priče iz Makedonije“.

Konferencija je završena diskusijom o aktivnostima i inicijativama udruženja i organizacija iz dijaspore i regiona, kao i davanjem konkretnih predloga za unapređenje saradnje sa maticom.

Izvor: Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

DijasporaTV: FILM – Srpska udruženja iz Beča i Uprava za dijasporu

 

Eparhija austrijsko-švajcarska: 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Austrija i Srbija: Najuspešnije žene koje su doprinele jačanju kulturnih veza

Gastarbajteri u Beču: Inicijativa za podizanje spomenika gastarbajterima

Negujmo srpski jezik: Karavan kulture govora stigao i u Beč

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava