Nataša Veljković: Jedna od najpoznatijih pijanistkinja u Austriji

02.10.2013

Nataša Veljković rođena je u Beogradu i već duži niz godina živi i radi u Beču. Jedna je od najpoznatijih pijanistkinja u Austriji.

Nataša Veljković je rođena u Beogradu 2. aprila 1968. godine , a od svoje 4. godine posvećena je njenoj velikoj ljubavi – klaviru. Nakon diplomiranja na Bečkom Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti dalje se usavršava u Njujorku i na Konzervatorijumu u Ženevi.

Tokom svoje karijere imala je uspešne saradnje sa brojnim slavnim muzičarima, poput pijanista, Nikite Magalof i Normala Šetlera.

Još pre svoje navršene 10. godine osvajala je prve nagrade na Omladinskim međunarodnim takmičenjima u Italiji. Među brojnim nagradama ističu se PRIX CLARA HASKIL u Veveju 1985, kao i prva nagrada na WORLD MUSIC MASTERS-u u Parizu 1990. Takođe, nagrada Orlando za najbolji koncert na Dubrovačkim letnjim igrama, Nagrada UMUS-a za najbolji koncert u sezoni i mnoge druge.
Nastupala je na brojnim značajnim festivalima, a u bivšoj Jugoslaviji nastupala je na svim najznačajnim festivalima – Dubrovačke letnje igre, BEMUS, NOMUS itd.

Živi i radi u Beču, gde je professor na Akademiji za muziku i izvođačke umetnosti. Pored solističke karijere, veliki afinitet ova umetnica gaji prema kamernoj muzici. Članica je beogradskog trija “Anima” i nastupa sa pijanistom Normanom Šetlerom, kao i sa svojim suprugom, violončelistom Tobijasom Štosijekom.

Nataša je majka dvoje dece, Milice i Miloša, koji se takođe muzički nadareni.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava