Jovica Đorđević profesor i nosilac doktorske diplome za harmoniku

24.06.2014

Jovica Đorđević je profesor i nosilac doktorske diplome za harmoniku. Živi i radi u Beču i nosilac je svetskog rekorda.

Jovica Đorđević  je rođen 18. juna 1973. godine  u Valjevu (Srbija). Još kao dete, pored oca Nikole Đorđevića poznatog muzičara, igrao se sa harmonikom i sa samo 3 godine ozbiljno počinje da uči sviranje na ovom instrumentu.

Sa 6 godina  je imao prvi javni nastup i kao “dete Wunderkind”, kako su ga nazivali u to vreme, nastavlja sa uspesima i za vreme školovanja.

U muzičkoj školi “Davorin Jenko ” u Beogradu završio je harmoniku, a u nižoj muzičkoj školi “Vatroslav Lisinski” i klavir.

1992. godine polaže prijemni ispit na Kijevskom Konzervatorijumu u Ukrajini, u klasi V.V Besfamiljnova, a nastavni plan koji inače traje 5 godina završava za samo 3 godine, sa prosekom ocene 10.

1995. godine upisuje postdiplomske studije na Nacionalnoj Akademiji P.I. Čajkovski u Kijevu i završava takođe sa svim desetkama u roku od dve godine, od predviđenih tri.

1997. godine,  na svoj rođendan, polaže poslednji magistarski ispit sa ocenom 10+.

Za vreme školovanja, pored odličnih ocena, imao je veliki uspeh kao solista na harmonici i brojne nastupe u Italiji, Španiji, Rusiji, Ukrajini, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Alžiru, Maroku, Tunisu.

1997. godine  objavio je samostalni muzički CD pod nazivom “Solo harmonika”, za produkciju PGP RTS.

Osvajao je mnoštvo amaterskih, republičkih, državnih i internacionalnih takmičenja, a najdraže priznanje mu je sveukupni pobednik “GRAND PRIX” (1989) u Francuskoj, posle kojeg slede nagrade na brojnim prestižnim takmičenjima Castelfidardo- Italija, Kubok Krivbassa-Ukrajina, Pula – Hrvatska, i mnoga druga u Španiji i Austriji.

Svetski stručnjaci kažu da je čarobnjak harmonike. Nosilac je svetskog rekorda: na harmonici za jednu sekundu može da odsvira čak – 17 tonova!

Od 2002. godine živi i radi u Austriji. Od septembra 2012. godine  profesor je na “Prayner Konservatorijumu” u Beču i za kratko vreme je sa svojim učesnicima osvojio mnoštvo nagrada na brojnim takmičenjima širom Evrope: Prima la Musica, VAMÖ, Klingenthal, Castelfidardo, Morro d’Oro, Fisaarmie, Zvezdane staze, Paksi harmonica i mnogi drugi.

Oženjen je sa suprugom Zoricom, sinom  Stefanom (11) i ćerkom Ninom (7) već dugi niz godina živi u Beču.
Sin Stefan nasledio je ljubav i talenat za harmoniku od oca i već je osvojio  7 internacionalnih prvih nagrada. Ćerka Nina se takođe opredelila za harmoniku i pobednica je brojnih takmičenja u svojoj kategoriji.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Bečki novogodišnji koncert uživo i prenos u 95 zemalja sveta

Besplatan koncert Bečkih filharmoničara u parku dvorca Šenbrun

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava