TV emisija: Dijaspora uživo – 01.05.2015.

01.05.2015

Poslednje izdanje emisije „Dijaspora uživo“ vodi vas u još jedno nezaboravno jednočasovno druženje u kome vas očekuju najzanimljivije vesti iz grada Beča, razgovor sa interesantnih ličnostima, kao i reportaže sa brojnih događaja. Voditeljka programa je publici dobro poznata Vesna Dimitrijević, koja je i ovaj put za vas odabrala i pripremila zanimjive sadržaje iz sveta politike, kulture, umetnosti i zabave.

Poslednje izdanje emisije „Dijaspora uživo“ vodi vas u još jedno nezaboravno jednočasovno druženje u kome vas očekuju najzanimljivije vesti iz grada Beča, razgovor sa interesantnih ličnostima, kao i reportaže sa brojnih događaja. Voditeljka programa je publici dobro poznata Vesna Dimitrijević, koja je i ovaj put za vas odabrala i pripremila zanimjive sadržaje iz sveta politike, kulture, umetnosti i zabave.
Gošća novog izdanja emisije “Dijaspora uživo” je odbornica u bečkoj skupštini Anica Macka Dojder. Povod njenog gostovanja je donacija grada Beča u vidu vatrogasnih vozila koju je nedavno, prilikom svoje posete Srbiji, zvanično uručila najugroženijim gradovima pogođenim prošlogodišnjim poplavama. Bečka odbornica je ovom prilikom posetila Svilajnac, Kladovo i Paraćin, a donaciju će dobiti i mesto Jabukovac.
Gošća emisije je i ambasadorka Bosne i Hercegovine u Austriji, Tanja Milašinović Martinović, koja će govoriti o projektu od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja. U pitanju su stećci koji potiču iz 11. veka i nalaze se na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Stećci sa područja ove četiri balkanske države nominovani su za UNESCO listu svetske baštine i predstavljaju veliko kulturno blago. Ovim povodom Ambasada Bosne i Hercegovine u Austriji organizuje prijem i izložbu fotografija koja će se održati u Beču 18. maja 2015.
U reportaži gledaoci će dobiti informaciju o novim građevinskim projektima u gradu, i o tome kako u Beču raste broj stanovnika i kako građevinski projekti u korak prate potrebe za većim prostorom za život. Da grad Beč i u građevinskom smislu raste, može se videti po gradilištima širom grada, a jedan od najnovijih projekata grada Beča je izgradnja 2.000 novih opštinskih stanova. Na ovu temu govoriće bečki ministar za stanogradnju, dr Mihaelom Ludvigom.
Ceo grad priča o uspešnoj premijeri filma „Gorčilo“ koja je nedavno održana u bioskopu UCI Kinowelt u Millennium City-ju u Beču. Gosti emisije su reditelj Milan Karadžić, producent Dragan Đurković i naravno glumac Mima Karadžić. Od gostiju saznajemo kako je protekla premijera ove crnogorske komedije u Beču, ekskluzivne detalje sa snimanja i još mnogo drugih zanimljivosti.
Ovaj put gledaocima predstavljamo mladi, moderan crnogorski par, novinara i pesnika Miloša Milačića i njegovu suprugu pijanistkinju Vedranu Kovač-Milačić. Miloš Milačić je diplomirao na pravnom fakultetu, dopisnik je crnogorskog lista „Pobjeda“, piše pesme. Sa Milošem razgovaramo o njegovom radu, objavljenoj zbirci “Ispovest ludog srca”, i inspiraciji za pisanje pesama, koja je naravno njegova supruga Vedrana. Vedrana Kovač-Milačić je jedna od 100 najboljih pijanistkinja na svetu. Ona će govoriti o svojim uspesima, putovanjima, saradnji sa izuzetnim ljudima iz sveta muzike kao i o projektima koje priprema. Jedan od interesantnijih koji predstoji je obrada pesme Ramba Amadeusa, “Euro-Neuro”.
U jednoj od reportaža pripremili smo pregled nedavno održane 33. tradicionalne Smotre kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji. Smotra je bila takmičarskog karaktera, a učesnici su nastupali u kategorijama: folklor, grupa pevača, pevači solisti, recitatori, muzičari i orkestri. U programu je učestvovalo blizu 800 učesnika, članova srpskih klubova i udruženja iz svih austrijskih pokrajina. Reč je o najvećoj prezentaciji kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, gde su prisustvovali i brojni gosti austrijskog političkog, društvenog i kulturnog života.
U okviru najinteresantnijih događaja koji nas očekuju u našem gradu, najavićemo koncert jednog od najvećih gitarista naših prostora, Vlatka Stefanovskog, koji će nastupiti sa svojim triom u Beču 16. maja 2015.
Jedan od događaja koji svakako mnogi ne žele da propuste je “Nadrealno veče” koje nam u Beč donosi dr Nele Karajlić. On će 30. maja bečkoj publici pored stand up show-a, predstaviti i svoju knjigu „Fajront u Sarajevu“, a posetioce očekuje i koncert iznenađenja.
Kako su u Beču u toku finalne pripreme za Pesmu Evrovizije, koja će se održati u drugoj polovini maja meseca, u goste smo pozvali roditelje makedonskog predstavnika Danijela Kajmakoskog. Mama Ruža i otac Pavle govore o Danijelovim počecima u svetu muzike, prvim nastupima, pobedi u „X Faktor“-u i samim pripremama za Evrosong. Kako se porodica Kajmakoski oseća povodom ovog velikog događaja koji predstoji ali i o ostalim zanimljivim detaljima, saznaćete u emisiji.
Voditeljka programa je publici dobro poznata Vesna Dimitrijević, koja je takođe i autorka i urednica ove popularne emisije.
ARHIVA “Dijaspora uživo”

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava