Novo ograničenje za studente u Austriji

01.02.2018

Najnovija vest za studente je da je u Ministarskom savetu Austrije donesena odluka da fakulteti ubuduće smeju da ograničavaju broj studenata još češće nego do sada.

U Austriji trenutno ima 280.000 studenata koji stiču obrazovanje na 340.000 smerova u raznim kombinacijama (svako može da studira više od jednog smera, ako je u stanju). Pošto je navala novih studenata iz zemlje i inostranstva svake godine sve veća, Ministarski savet je usvojio predlog za donošenje zakona kojim će austrijski univerziteti smeti da ograniče još i broj novih studenata prava, pedagoških/vaspitačkih smerova i stranih jezika.

Takvo ograničenje (kvota) već važe na medicini, stomatologiji, veterini, psihologiji, arhitekturi, biologiji/biohemiji, informatici, ekonomiji, farmaciji i novinarstvu. Tu se neće ništa menjati.

Fakulteti će dobiti mogućnost i da ograniče prijem na onim smerovima koji su samo u njihovom gradu preopterećeni.

Trenutno na studijama prava na jednog profesora dolazi 70 studenata, na stranim jezicima 73, dok na pedagoškim i vaspitačkim smerovima jednog profesora dele čak 123 studenta. Cilj Vlade i Ministarstva prosvete je odnos jedan profesor na 40 studenata. Zato će se pored ograničenja broja novih studenata na osnovu većeg budžeta zaposliti još 500 profesora i asistenata.

Sve promene treba da važe od zimskog semestra 2019. godine.

Da li će biti i smerova s više studenata?

Samo na informatici će makismalni broj brucoša biti ograničen na 2.800 plus 300 studenata  jer su potrebni privredi. Psihologija će ostati na 1.300 novih studenata godišnje. Za stomatologiju kvota austrijskih studenata raste na 75 odsto, a kvota za medicinu ostaje ista.

Osim toga univerziteti u Austriji  će – po ugledu na američke – dobiti mogućnost da kandidate za studije (Bachelor i Master, ili diplomski) uvedu „test podobnosti“ (Eignungsfeedback) možda u obliku opisa motiva za studije ili online-ispitivanja Assessment. Rezultati će biti uvažavani, ali ne i odlučujući, kada se radi o konačnom prijemu.

Kako će se odlučivati gde će biti manje studenata?

Ograničenja će se po potrebi  (iz nužde) uvoditi na osnovu ministarskih uredbi. One će se donositi za one pravce studija gde rektorati odluče da ograniče broj novih studenata. To će se dešavati ako zbog ogromnog broja kandidata preti smanjivanje odnosno pogoršanje kvaliteta studija, jer je po glavi profesora jednostavno previše studenata.

Do 2021. univerziteti će dobiti 11,07 milijardi eura, što je za 1,35 milijardi više nego što iznosi sadašnji dvogodišnji budžet. Smerovi koji se uče iz „knjiga“ će dobijati manje budžetskog novca od onih u oblasti prirodnih nauka, tehnike i umetnosti jer manje koštaju.

PROČITAJTE I OVO:  Dupla taksa za studije na Bečkom univerzitetu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava