Povećanje penzija za 2020. godinu neće biti isto za sve penzionere

24.09.2019

Penzije u Austriji se usklađuju sa rastom troškova života, a osnovni kriterijum je visina inflacije u prethodnoj godini.

(c) pixabay

Početkom svake godine penzije u Austriji se usklađuju sa rastom troškova života, a osnovni kriterijum je visina inflacije u prethodnoj godini. U tom cilju vlada, posle konsultacija sa socijalnim partnerima i udruženjima penzionera, podnosi predlog Parlamentu koji onda odlučuje o tome za koliko će penzije biti povećane.

Tri najveće austrijske partije su, u dogovoru sa Savetom penzionera i ministarstvom finansija, odlučile da Parlamentu predlože povećanje penzija za 2020. godinu. Povećanje neće biti isto za sve penzionere i ono zavisi od trenutnog iznosa penzije.

 

3,6% više onima čija je penzija manja od 1.111 evra, ostalima 1,8%

Oko 1,3 miliona austrijskih penzionera prima mesečno manje od 1.111 evra. Njihove penzije biće uvećane čak za 3,6 posto, što je duplo više nego što je stopa inflacije.  Ostali penzioneri dobiće penziju uvećanu za 1,8%, dakle u visini inflacije. To povećanje će državni budžet opteretiti za dodatnih 1 milijardu evra, a samo troškovi za najniže penzije iznose oko 400 miliona evra, s tim što se računa da će se u državnu kasu vratiti oko 200 miliona kroz poreze i davanja za socijalno osiguranje. Ovo najavljeno povećanje je jedno od najvećih u poslednjih 25 godina.

Konačna odluka o ovom povećanju trebalo bi da bude doneta u jednoj od narednih sednica austrijskog Parlamenta još pre novih izbora krajem septembra.

Ovo povećanje će, naravno važiti i za sve one penzionere koji su stekli pravo na austrijsku penziju, a žive van Austrije.

 

Minimum 1.200 evra sa 40 godina radnog staža

Inače, Parlament je pre nekoliko meseci već usvojio odluku o povećanju minimalne penzije od 2020. godine na 1.200 evra neto (bruto 1.315 €)  za ljude sa 40 i više godina radnog staža u Austriji. Taj iznos za bračni par iznosi 1500 € neto, odnosno 1,782 € bruto.  I ovde će se uzimati u obzir i dodatna primanja penzionera, a prava na, recimo, oslobađanje od participacije za lekove, važe i dalje. U ovaj  staž uračunaće se i do 12 meseci  služenje vojnog roka odnosno civilne službe u Austriji kao i do 5 godina odsustva sa posla zbog brige o deci u Austriji.

Ako je deo staža od najmanje 40 godina ostvaren u inostranstvu, onda će za toliko biti umanjeno i najavljeno povećanje.

Osim toga, austrijski Parlament je ovih dana doneo odluku da se penzija neće umanjivati onima koji odlaze u penziju i pre navršene starosne granice od 65 godina ukoliko imaju 45 godina efektivnog radnog staza. Za sada ova odluka, koja će se primenjivati na sve penzije od 01.01.2020. godine, važi samo za muškarce. Do sada se za svaku godine odlaska u penziju pre navršene starosne granice odbijao određeni procenat od penzije.

Granica za starosnu penziju za žene će se od 2024. godine postepeno ujednačavati sa granicom za muškarce.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Dental Oral Centar: Stomatološka poliklinika u kojoj je osmeh prioritet

WiG: Zdravstveni saveti i besplatno merenje pritiska u šoping centrima

Hitna služba: U bolnici Rudolfstiftung otvorena Centralna služba za hitnu medicinu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava