Ministri i ministarke koji će činiti novu Vladu Srbije

25.10.2020

Mandatarka Ana Brnabić saopštila je sastav nove vlade, koja će imati 21 ministarstvo i još jednog ili dva ministra bez portfelja.

Foto (c) Facebook Aledsandar Vučić

Nakon sastanka svih funkcionera u Predsedništvu SNS-a na kome je doneta zvanična odluka o novom sazivu Vlade Srbije, usledilo je obraćanje predsednika SNS-a Aleksandra Vučića koji je proglasio nove ministre i ministarke  nakon četiri meseca od izbora.

U sastav nove Vlade ulaze i nova lica čiji će zadatak pre svega biti da se ispune šest ključnih tačaka koje je predsednik Vučić ranije saopštio.

Jedanaest resora vodiće žene. Novu Vladu Srbije činiće stranke  SNS, SPS i SPAS.

– Ministar spoljnih poslova – Nikola Selaković

– Ministar unutrašnjih poslova – Aleksandar Vulin (dosadašnji ministar odbrane)

 

– Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija – Tatjana Matić (Socijaldemokratska partija Srbije). Trenutno na funkciji državnog sekretara Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

– Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Tomislav Momirović

– Ministar finansija – Siniša Mali (novi-stari ministar finansija – na čelu Ministarstva od 2018. godine.)

 

– Ministarstvo privrede – Anđelka Atanasković (članica Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine)

– Ministar poljoprivrede – Branislav Nedimović (ostaje na čelu resora koji je vodio od prethodnih parlamentarnih izbora 2016. godine)

– Ministarstvo za zaštitu životne sredine – Irena Vujović (članica Srpske napredne stranke. Trenutno je na funkciji predsednice Opštine Savski venac, za koju je izabrana nakon lokalnih izbora 2016. godine).

 

– Ministarka rudarstva i energetike – Zorana Mihajlović (dolazi sa mesta ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture).

 

– Ministarka pravde – Maja Popović (na mesto ministarke pravde dolazi iz BIA, gde je obavljala funkciju specijalnog savetnika direktora Bezbednosno-informativne agencije).

– Ministarka državne uprave i lokalne samouprave – Marija Obradović (članica Srpske napredne stranke i narodna poslanica u više saziva Narodne skupštine).

 

– Ministar odbrane – Nebojša Stefanović ( za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije).

 

– Ministar za brigu o selu – Milan Krkobabić (u prethodnoj vladi bio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća).

 

– Ministar za brigu o porodici – Ratko Dmitrović (novinar i publicista, novo lice u Vladi sa liste SPAS-a).

– Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog – Gordana Čomić

– Ministarka za evropske integracije – Jadranka Joksimović ( ponovo ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije).

– Ministarka rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja – Darija Kisić Tepavčević (pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” i članica je Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa).

– Ministar zdravlja – Zlatibor Lončar (dosadašnji ministar zdravlja, nastaviće da vodi taj resor i u narednom mandatu).

 

– Ministarka kulture – Maja Gojković ( u vladu dolazi sa funkcije predsednice parlamenta, koju je obavljala od 2014. godine).

 

– Ministar omladine i sporta – Vanja Udovičić ( novi-stari ministar i jedan je od najtrofejnijih srpskih vaterpolista).

– Ministarstvo prosvete – pripada SPS-u, čeka se odluka.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava