Uskrs i Vaskrs: Datumi, običaji i farbanje jaja prirodnim bojama

20.04.2019

Ove godine katolički Uskrs proslavlja se 21. aprila, dok se pravoslavni obeležava 28. aprila. Običaji su različiti, ali farbanje jaja je svima zajedničko. Preporučujemo farbanje prirodnim bojama.

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik i uvek se slavi nedeljom. Bez obzira što se uvek slavi istog dana datum proslavljanja Uskrsa se iz godine u godinu, kao i svaki pokretni praznik, pomera.  

Praznuje se posle jevrejske Pashe u prvu nedelju posle punog meseca, posle prolećne ravnodnevnice. Kod istočnih hrišćana, Uskrs najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, a kod zapadnih hrišćana uvek pada između 22. marta i 25. aprila.

Pravoslavni Vaskrs nikada ne može da bude pre jevrejskog praznika Pashe. Osnov za ovo se nalazi u Jevanđeljima. Pasha je praznik koji traje 7 dana i obeležava egzodus Jevreja iz Egipta. Tajna večera je, prema predanju, bila upravo vezana za ovaj jevrejski praznik, a kako je ona bila pre raspeća, ni Uskrs ne može da bude pre Pashe. Nesporazumi oko izračunavanja tačnog datuma Vaskrsa koji su postojali u ranom hrišćanstvu rešeni su na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine.

Zaslugom svetog cara Konstantina doneta je saborska odluka o praznovanju najvećeg hrišćanskog praznika koja se može svesti u četiri tačke: Vaskrs se uvek slavi posle prolećne ravnodnevnice, posle jevrejske Peshe (14. nisan) i posle punog meseca. Poslednji uslov je da se Vaskrs uvek slavi u nedelju. Hrišćani na Istoku i na Zapadu slavili su zajedno Vaskrs do 1582. godine kada je reformom uveden gregorijanski kalendar koji je razbio to jedinstvo.

2014. godine pravoslavni i katolički vernici proslavili su ovaj najveći praznik istoga dana, 20 aprila, a isto se desilo i 2017. godine. Najveći mogući razmak između katoličkog i pravoslavnog Vaskrsa je pet nedelja, kao 2016. godine. Do sredine 21. veka katolici i pravoslavci slaviće 14 puta Vaskrs istog dana. Prvi sledeći desiće se 20. aprila 2025. godine.

U 2019. godini katolički Uskrs proslavlja se 21. aprila, dok se pravoslavni obeležava 28. aprila. Kod Srba pravoslavaca specifičan uskršnji pozdrav je „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“, dok katolici samo kažu „Sretan Uskrs“.

U tradiciji mnogih naroda,  simbolika šarenih jaja vezuje se za novi početak, napredak i radost novog života. Ona imaju ulogu čuvara kuće i zaštitnika ukućana.

Svaka pravoslavna porodica sprema šarana jaja kojima se gosti i domaćini između sebe tucaju. Ona se na Vaskrs jedu pre ostalih đakonija, a poklanjaju se i gostima.

Uskrs je za katoličke vernike središte čitave liturgijske godine. Kako se slavi u proleće, i samo novo godišnje doba simbol je ponovnog stvaranja, a svrha mu je da nam da hrabrost i nadu za još jednu godinu. Najčešći uskršnji simboli su bojena jaja, uskršnja košara i uskršnji zec, koji je ujedno i najomiljeniji.

 

 

Farbanje jaja

Farbanje jaja za Uskrs je jedan od najstarijih hrišćanskih običaja. Kod pravoslavnih hrišćana jaja se po tradiciji farbaju na Veliki petak. Ali ne moraju uvek biti industrijske boje, koristiti se mogu i brojne prirodne materije.

Jaja možemo sami da ofarbamo, a uz nekoliko dobrih recepata možemo biti sigurni, da u uskršnja jaja neće dospeti boje koje mogu da izazovu nepotrebne alergije. Koristeći prirodne boje vaša uskršnja jaja će biti ne samo lepo obojena i dekorisana, već i mnogo ukusnija i zdravija.
PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Zdrava uskršnja jaja u Beču: Kupovina i farbanje

Obilje boja iz prirode

Određene vrste povrća, voćnih bobica i začina daju čitavu paletu divnih boja i različitih tonova. U tom slučaju vodi za kuvanje treba dodati određene delova biljaka, bobice ili sokove. Evo nekoliko primera:

ŽUTA – cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže
NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka
CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice, čaj od šipka
SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj
PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa
ZELENA – listovi spanaća, kopriva, zeleni čaj, listovi nane
BORDO – sušeni cvetovi kantariona

Pripremanje tečnosti za kuvanje:

Usitnjene delove biljki, kore i bobice voća potopiti u vodu za kuvanje, pustiti da odstoje jedno vreme, zatim sve to dobro prokuvati, a onda procediti kroz gazu, sito ili filter za kafu. U tako pripremljenoj tečnosti se kuvaju jaja.

Prilikom izbora jaja vodite računa o kvalitetu. Najbolje je da koristite jaja iz organske proizvodnje. Prepoznaćete ih tako što ćete voditi računa da na kodu na pakovanju prva cifra bude nula.

Da jaja ofarbate zovom, kurkumom ili ljuskama crnog luka pomoći će Vam i ovaj video:

 

NAJNOVIJE VESTI-NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Slava Sveti Mrata: Danas je Sveti Stefan Dečanski – Mratindan

Tkanica: Radionica trаdicionаlnog stvаrаlаštvа za decu u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava