Budi gost na srpskoj slavi na dvoru Kneginje Ljubice

19.01.2020

Srpska slava se od 2014. godine nalazi na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine i jedna je od retkih običaja koji je opstao do danas.

(c) Muzej grada Beograda

U cilju popularisanja srpske tradicije i nematerijalnog kulurnog nasleđa, Turistička organizacija Beograda i Muzej grada Beograda osmislili su novi turistički program “Srpska slava”, koji se odvija u predivnom zdanju Dvora Kneginje Ljubice (Konak kneginje Ljubice) u Beogradu.

Predstavljanje ovog vekovnog običaja zasnovano je na demonstraciji tradicije i običaja, i interakciji sa gostima koji  tokom programa “Srpska slava” mogu iskusiti doživljaj gosta na slavi. Kostimirani glumac u ulozi domaćina dočekuje posetioce u autentičnom ambijentu Konaka knjeginje Ljubice, gde ih okupljene oko svečano postavljene slavske trpeze, upoznaje  sa obeležjima i simbolima slavskog rituala.

Zahvaljujući programu “Srpska slava” posetioci mogu da osete duh proteklih vremena, ali i istinski doživljaj zajedničkog proslavljanja jednog od mnogobrojnih srpskih svetaca. Uz tradicionalno žito, čašu vina i domaću krofnu i kafu imaćete polučasovni ugođaj pravog srpskog gosta.

S obzirom na to da su Srbi jedini narod na svetu koji slave KRSNU SLAVU  i da se ona od 2014. godine nalazi na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine ovo je  jedan od najlepših programa grada Beograda gde se posetioci i turisti iz celog sveta  mogu upoznati sa ovom jedinstvenom porodičnom svetkovinom  i načinom na koji se slava proslavlja.

 

Informacije za posetioce

Program “Budi gost na srpskoj slavi” na srpskom jeziku održava se u Konaku kneginje Ljubice, nedeljom od 14 časova (mogućnost zakazivanja i vanrednih termina za organizovane posete od minimum 15 osoba). Program traje 45 minuta, a u Konak je neophodno doći najmanje 10 minuta pre njegovog početka. Broj mesta je ograničen na 45 po terminu.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Muzeja grada Beograda, na sajtu www.tickets.rs

Cena karata
Puna cena: 600 dinara
Povlašćeni:
deca od 7 do 14: 300 dinara
deca do 7 godina: besplatan ulaz

Informacije i rezervacije putem broja telefona  +38 1 11 263 82 64  ili  office@mgb.org.rs

 

DA LI STE ZNALI:

Krsnu slavu kao crkvenu svetkovinu unutar porodice, utemeljio je prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, na samom početku 13. veka. Slavljenje slave je ostala jedina neprekinuta tradicija kod Srba od vremena pokrštavanja do danas. Prenosila se sa kolena na koleno, isključivo usmenim putem i očuvala se kao najveća svetinja srpskog naroda. Po tradiciji, slava se prenosi sa oca na sina, a kad nema muškog naslednika, zet preuzima ulogu domaćina. Devojke udajom uzimaju muževljevu slavu.

Slavski kolač, žito, vino, sveća, kao i  trpeza prinose se u slavu Boga, u čast svetitelja, u znak sećanja na preminule članove porodice i za zdravlje i napredak živih.

 

Konak kneginje Ljubice u kome se održava program “Srpska slava”, jedna je od malog broja sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije (1842) zgradu su u narednih sto trideset godina koristile i prema svojim potrebama uređivale različite državne institucije. Sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svojim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej. Posle sanacije i rekonstrukcije zgrada je 1980. ušla u sastav Muzeja grada Beograda, a u septembru iste godine otvorena je stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

U Konaku kneginje Ljubice posetioci mogu pogledati i monodramu „Na kafi kod kneginje Ljubice“. Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci na upečatljiv način mogu upoznati prvu vladarku obnovljene Srbije, čuti činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena vladavine kneza Miloša Obrenovića, saznati detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice, kneževim neverstvima i drugim zanimljivostima iz njihovog privatnog života.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Pobednik: Simbol Beograda se vratio na svoje mesto

Beograd i Beč sada povezuje i Sporazum o saradnji

Kulturnа bаštinа Srbije i istorijski lokaliteti privlаče 65 odsto turistа

“Beograd na vodi” prezentacija na Realty World forumu u Beču

Narodni muzej u Beogradu otvoren posle 15 godina

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava