Parkiranje u Beču: Obavezno plaćanje parkiranja i u 19. becirku

14.05.2019

Parkiranje u Beču se odvija u zonama za kratko parkiranje "Kurzparkzonen" u kojima je po pravilu parkiranje vremenski ograničeno radnim danima, od ponedeljka do petka.

Od 1. jula 2019. godine obavezno plaćanje parkiranja važiće i na gotovo celoj teritoriji 19. becirka u Beču. Stanovnici opštine Döbling imaju mogućnost da već od 1. maja kupe nalepnicu za parkiranje (Parkpickerl), dok će svi ostali koji parkiraju svoje vozilo u ovom delu Beča morati da imaju u svom vozilu odgovarajuću karticu za parkiranje (Kurzparkschein) na određeno vreme (maksimalno dva, odnosno tri sata, zavisno od becirka), ili da plaćanje obave putem mobilnog telefona sa SMS-funkcijom. Treba samo aktivirati HANDY-Parken.

Zone za kratkotrajno parkiranje obično su označene tablama i plavom crtom na kolovozu, a u skoro svim bečkim opštinama je su proglašene “zonama za kratkotrajno parkiranje”. Prošle godine je uvedeno i u 11. bečkoj opštini Simmering, a od 1.jula 2019. u 19. becirku.

Inače prva „plava zona“, odnosno zona sa ograničavanjem parkiranja u Beču, uvedena je pre 60 godina, i to za centralni deo grada, prvi becirk, a 1975. se počelo i sa naplaćivanjem parkiranja u takvim zonama.

Pravila za parkiranje u Beču

Ova vrsta ograničenog parkiranja važi u Beču u 19. od 23. becirku. Stanovnici sa nalepnicom za parkiranje mogu u svom becirku da parkiraju na svakom mestu gde je dozvoljeno parkiranje bez vremenskog ograničenja, osim u trgovačkim ulicama gde je za njih parkiranje doduše besplatno, ali je ograničeno na 1,5 sat, što moraju da dokažu posebnim satom od kartona ili plastike na kojem je označeno vreme dolaska na parking, a koji stavljaju u autu ispod šoferšajbne.

Ostali stanovnici becirka bez nalepnice (koji možda imaju svoje garažno mesto, pa im nalepnica nije potrebna), kao i vozači van becirka plaćaju parkiranje sa ograničenim vremenom od ponedeljka do petka od 9 do 19 (becirkovi izvan Gürtel-a) odnosno 9 do 22 sata (becirkovi unutar Gürtel-a).

U ostala vremena parkiranje je, ako nije drugačije označeno saobraćajnim znacima, besplatno. Služba za nadzor prostora za parkiranje i oko  550 kontrolora, Parksheriffa, su svakoga dana na terenu i ukoliko se ne poštuju propisi – slede kazne. A nije retko da onda između vozača i kontrolora dođe do verbalnih, pa i fizičkih sukoba.

Nalepnica za parkiranja postoji ne samo za stanovnike, nego i za firme, kao i za zaposlene u određenom bečkom becirku, ako im je radno vreme takvo da na posao ne mogu da dođu koristeći javni prevoz.

Nalepnica za parkiranje se može zatražiti u nadležnom magistratu u becirku, ali je najjednostavnije putem interneta na www.parkpickerl.wien.at.

Pošto se uplati taksa, nalepnica stiže poštom na kućnu adresu.

Više informacija na temu parkiranje u Beču.

Parkiranje u 19. bečkom becirku Döbling detaljnije na zvaničnoj internet stranici Grada Beča. 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava