Bečki metro: Generalna zabrana konzumiranja hrane

20.08.2018

 Od septembra 2018. godine, na liniji bečkog metroa U6 ne smeju se konzumirati nikakvi obroci, dok će na ostalim linijama zabrana stupiti na snagu od sledeće godine. 

© PID/Houdek

Na liniji U6,  jednoj od najposećenijih bečkih linija, od jeseni  se uvodi novo pravilo. Radi se o zabrani konzumiranja određene hrane koja širi jake mirise.

Ovu odluku nije doneo bečki gradski prevoznik Wiener Linien, već građani Beča. To znači da se od  septembra 2018. godine, na liniji bečkog metroa U6 ne smeju  konzumirati nikakvi obroci, dok će na ostalim linijama zabrana stupiti na snagu od sledeće godine, tj. od 1. januara 2019. godine u bečkom metrou neće biti dozvoljeno konzumiranje hrane.

Od 50.000 ispitanika više od 2/3 je reklo NE hrani u metrou. Naravno da vam niko neće oduzeti keks ili flašicu vode, ali više neće biti  “mljackanja” i konzumiranja brojnih specijaliteta, kao do sada.

Bečke linije opravdale su sprovođenje “zabrane konzumiranja hrane” sa velikim prljanjem vagona i napornim čišćenjem za putnicima.

Takođe “jaki mirisi” koje izazivaju  pica, kebab ili kobasice takođe nisu više dobro došli u bečkom javnom prevozu.

“Ponovo me pitaju zašto to radimo samo  na liniji U6”, rekla je nedavno  na konferenciji za medije Uli Sima, bečka ministarka za životnu sredinu i saobraćaj.

“Ali mogu reći da ćemo sve to preneti i na druge linije bečkog metroa.”

To bi trebalo da uveri sve putnike U6, koji su se već u julu pitali da li Sima ima  nešto protiv njih, pošto je besplatni dezodorans deljen na stanicama u podzemnoj železnici.

“Mi želimo da uvedemo novi koncept korak po korak da ga učinimo poznatim u gradu”, nastavila je Sima.

Dakle, i za ostale linije bečkog metroa zabrana konzumiranja hrane stupiće na snagu od sledeće godine, tačnije od 1. januara 2019. godine.

 

Bez izuzetaka za decu

Upitana, da li se zabrana odnosi i na malu decu koju je možda teško ubediti da u toku vožnje nije trenutak za obrok , Sima je kazala:
“Zabrana se odnosi na svu hranu. To ne znači da ćemo maloj deci otimati hranu iz ruku. Za fazu prihvatanja odgovorna je služba bezbednosti u bečkom metrou.

“Prvo ćemo napraviti veliku informativnu kampanju sa zvučnim najavama  u vozovima i stanicama, a osoblje iz obezbeđenja će voditi računa o tome kako putnici prihvataju zabranu.” rekao je direktor Bečkih linija Gunter Steinbauer.

Putnici su o novoj zabrani  informisani u vidu tabli i nalepnica na stanicama i na vagonima.

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:
 Čuvari javne čistoće u Beču: Za bačeni pikavac 50€!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava